Kevätpöly pyrkii sisään – yksinkertaiset vinkit sisäilman laadun parantamiseen

Kevät on tänä vuonna aikaisessa. Vaikka ikkunoiden pesu ja pihan harvointi ei kenties tunnu ajankohtaiselta, kevään vastaanoton voi aloittaa jo kodin sisäpuolelta. Henkilökohtaisten koneellisten ilmanvaihtokoneiden puhtaanapidolla huolehdit myös sisäilman laadusta.

Tärkeitä kevättoimia on ilmanvaihtokoneen suodattimien kuntotarkistus. Keväisin ilma on siitepölyn lisäksi sakeana lumen alta paljastuvaa pölyä: erityisesti taajama-alueilla katujen puhdistuksesta syntyvät pölypilvet kulkeutuvat ilmanvaihtolaitteisiin.

Oikein toimiva tuloilman suodatus vähentää näiden epäpuhtauksien määrää sisäilmassa ja parantaa sen laatua merkittävästi.

Likainen suodatin heikentää sisäilmaa

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulee vaihtaa riittävän usein. Suodattimia löytyy sekä koneeseen otettavaa ulkoilmaa että poisjohdettavaa huoneilmaa varten. Kumman tahansa likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää sen vaihtumista asunnossa.

Pahimmillaan tukkeutunut suodatin voi saada aikaan suodattimen ohi kulkevaa ns. vuotoilmavirtausta, jonka mukana epäpuhtaudet kulkeutuvat sisälle sellaisenaan.

Suodattimen vaihtopäivä kannattaa laittaa ylös tarralapulle, jonka voi kiinnittää vaikkapa ilmanvaihtokoneen kylkeen. Silloin tietää minkä vuoden keväällä suodattimet on viimeksi vaihdettu.

Tarroja voi pyytää mukaan suodattimia ostaessa, joissakin nettikaupoissa niitä tulee lähetyksen mukana pyytämättäkin.

– Katkaise ensin ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan käynnistä konetta puhdistuksen aikana, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

– Suosittelisin vaihtamaan suodattimet ainakin keväisin. Jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisen puoleen.

Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on usein koneellinen poisto. Tällöin kevättoimiin kannattaa liittää ulkoilmaventtiilien ja -säleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto.

IV-venttiilit puhdistuslistalle

Samalla kannattaa puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit. Pyöreät, lautasmalliset venttiilit saa irrotettua pyöräyttämällä niitä ulkokehältä. Ne kannattaa pestä miedolla saippuavedellä.

– Jos venttiileitä ei ole lukittu, ole tarkkana, ettet vahingossa muuta niiden asentoa. Eli pyöritä vain ulkokehää, älä venttiilin lautasosaa.

– Näillä kaikilla toimenpiteillä huoneilman laatu paranee selvästi, ja pääset paremmin nauttimaan kevään tulosta, Juha-Ville Mäkinen vinkkaa.

Lämmityskausi jatkuu

Mäkisen mukaan ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenottoa ei kannata vielä laittaa kesäasennolle.

Kevät on aikaisessa, mutta vuorokauden lämpötilavaihtelut voivat olla vielä suuria, joten lämmöntalteenotto lisää mukavuutta ja vähentää lämmitykseen tarvittavan energian määrää. Lämmöntalteenotto onkin hyvä pitää toiminnassa aina siihen asti kun lämmityskausi päättyy.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja