Mainos

Kesytä tallentava digiboksi

Tekniikka ei ole niin vaikeaa kuin ohjekirjoista päätellen luulisi. Tallentava digisovitin taltioi suosikkisarjasi jopa kahdelta kanavalta yhtä aikaa. Samalla voit katsoa suosikkibändisi live-konsertin suorana!

Mitä tehdä, jos kauan odotetun hittileffan tv-ensi-ilta osuu samalle päivälle ystäväperheen pikkujoulujen kanssa? Ei hätää, tallentavan digiboksin käyttö on varsin yksinkertaista. Jos hallitsee muutaman englanninkielisen sanan ja tietää, miltä juuri digitallentimen kaukosäädin näyttää, on jo vahvoilla.

Tallentava digiboksi vai tallentava DVD-soitin?

Markkinoilla on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja tv-ohjelmien taltioimista varten. Asiakas voi valita joko tallentavan digisovittimen eli digiboksin tai tallentavan DVD-soittimen. Näiden käyttöerona on se, että tallentava digiboksi taltioi ohjelmat kovalevynsä muistiin tietokoneen tapaan. Tallentavalla DVD-soittimella voi sen sijaan tallentaa tv-ohjelmat ja elokuvat levyille asti. Se tarvitsee kuitenkin kylkeensä aina digiboksin tai television, jossa on sisäänrakennettu digiviritin. DVD-tallentimen rajoituksena on myös se, ettei tallennuksen aikana voi katsoa ohjelmia muilta kanavilta.

Yleisiä tallentavia digisovitinmerkkejä ovat esimerkiksi Topfield, Humax, Finnsat ja Kaon. Tavallisesti tallentavissa digilaitteissa on kaksi viritintä. Tällöin on mahdollista tallentaa tv-ohjelmaa yhdeltä kanavalta ja samalla seurata lähetystä toiselta. Useimmilla laitemalleilla, esimerkiksi Topfield TF500PVR -digiboksilla, voi taltioida ohjelmia jopa kahdelta eri kanavalta yhtä aikaa ja lisäksi katsoa kolmatta.

Ohjelmien tallentaminen – guide vai menu?

Tallentavien digiboksien käyttöohjeet voivat vaihdella malleittain, mutta seuraavat perusohjeet pätevät useimmissa kahden vuoden aikana markkinoille tulleissa laitteissa.

Parhaillaan esitettävän ohjelman tallentaminen on helpointa.

– Valitse oikea kanava ja paina kaukosäätimestä record-näppäintä.

Laite lopettaa tallentamisen automaattisesti ohjelman loputtua. Joissakin malleissa tallennus jatkuu vielä viisi minuuttia ohjelman loppumisen jälkeenkin siltä varalta, että lähetys on alkanut myöhässä.

Tulevan ohjelman tallentamisen voi tehdä kahdella tavalla, joko guide- tai menu-näppäimen kautta.

– Paina digiboksin kaukosäätimen guide-näppäintä ja tv-ruutuun avautuu ohjelmaopas.

– Siirry tämän jälkeen nuolinäppäimiä käyttäen oikean ohjelman kohdalle ja paina ”record”.

Voit myös tehdä tallentamisen seuraavasti:

– Paina digiboksin kaukosäätimestä menu-painiketta.

– Siirry nuolinäppäimiä avuksi käyttäen kohtaan ”ohjelman tallennus”.

– Näppäile nyt manuaalisesti päivämäärä, valitse kanava sekä lisää ohjelman alkamis- ja loppumisajankohta.

Alussa johdot oikein päin

Tallentavan digiboksin käyttö on yllättävän yksinkertaista, kunhan alussa muistaa tehdä asennuksen oikein. Asennus sinänsä ei ole vaikeaa. Kyse on vain siitä, että muistaa laittaa johdot oikeisiin antennipistokkeisiin. Digiboksi liitetään televisioon SCART- tai HDMI-johdolla. Antennijohto puolestaan yhdistetään digiboksiin.

Digitallentimen asennus kuitenkin vaihtelee sen mukaan, minkälaiset laitteet ovat kotona käytössä. Yleisimmät käyttötilanteet ovat seuraavat:

1. Tallentavan digiboksin asentaminen

– Kytke SCART-kaapeli TV:n SCART-liitännästä digisovittimen SCART-liitäntään.

– Liitä antennijohto digiboksiin.

2. Ulkoisen tallennuslaitteen asentaminen

Tallentava DVD-soitin tai vaihtoehtoisesti perinteinen VHS-nauhuri tarvitaan silloin, kun käytössä on tavallinen televisio ja perusdigisovitin.

– Kytke SCART-johto ensin television ja digisovittimen välille.

– Liitä tämän jälkeen DVD-soitin toisella SCART-johdolla digiboksin AUX-SCART-liittimeen.

– Kytke lopuksi vielä televisio ja DVD-soitin toisiinsa SCART-johdolla.

– Yhdistä antennijohto digiboksiin.

Ulkoinen tallennuslaite tarvitaan myös silloin, jos TV:ssä on sisäänrakennettu digiviritin, mutta ei tallennusmahdollisuutta. Tässä tapauksessa tallentava DVD-soitin ja televisio kytketään toisiinsa SCART-liittimellä, ja antennijohto yhdistetään televisioon.

Joskus käy niin, että mallista riippuen televisiossa on vähemmän kuin kolme SCART-paikkaa. Tällöin tarvitaan erillinen SCART-jakaja, jonka voi ostaa kodinkone- ja elektroniikkaliikkeestä.

Lyhyt opas digiboksin ostoon

Tallentavien digiboksien hinnat vaihtelevat merkistä riippuen. Edullisimmillaan tallentava digiboksi maksaa noin 150 euroa. Useimmat mallit asettuvat kuitenkin 250−300 euron hintaluokkaan. Hintaan vaikuttavat muun muassa kiintolevyn koko, virittimien lukumäärä sekä liitäntämahdollisuudet. Jos laitteen muistikapasiteetti on esimerkiksi 320 gigatavua, niin käytännössä se tarkoittaa noin 160 tuntia tallennusaikaa.

Ennen tallentavan digisovittimen ostoa kannattaa selvittää itselleen, millaisen tallennuslaitteen tarvitsee. Tallentava digiboksi on riittävä vaihtoehto, jos haluaa vain taltioida oman suosikkiohjelman satunnaisesti yllättävän iltamenon ilmaantuessa. Jos suosikkisarjoja on useita, kannattaa valita digiboksi, jolla pystyy taltioimaan ohjelmia kahdelta eri kanavalta samanaikaisesti.

Tallentava DVD-soitin on paikallaan silloin, kun haluaa siirtää tallentamansa sarjat ja elokuvat DVD-levyille. Jos lisäksi haluaa aika ajoin uppoutua nuoruutensa huumaan katsomalla Dirty Dancingia tai Greasea nostalgiselta VHS-kasetilta, erillisen SCART-jakajan ostaminen voi olla paikallaan. Silloin on mahdollista kytkeä toisiinsa niin televisio, digiboksi, tallentava DVD-soitin kuin videonauhurikin. Ennen tallentavan digilaitteen ostamista on myös hyvä tarkistaa, minkälainen televisio itsellä on käytössä ja laskea esimerkiksi SCART-porttien lukumäärä.

Tallentavia digibokseja myyvät kodinkone- ja elektroniikkaliikkeet, joiden lisäksi niitä voi ostaa myös esimerkiksi Citymarkettien ja Prismojen elektroniikkaosastoilta. Topfieldin tallentavat digiboksit kuuluvat esimerkiksi Expertin, Hobby Hallin, Teknisten ja Mustan Pörssin valikoimiin. Tallentavia Finnsat- ja Humax-digibokseja on saatavilla sekä Expertiltä että Mustasta Pörssistä. Edullinen Kaon kuuluu muun muassa Hobby Hallin valikoimiin.

Ongelmatilanteessa – vedä ensin syvään henkeä

Naisten potema alemmuudentunto liittyen kodin teknisiin laitteisiin ja niiden asennukseen on aivan tarpeetonta. Ei ole syytä lannistua, vaikka joskus olisikin unohtanut laittaa pistokkeen seinään ja kiven kovaan väittänyt, ettei laite toimi.

– Se, joka ei tee virheitä, ei yleensä tee mitään muutakaan, sanotaan jo sananlaskussakin.

Apua tallentavan digiboksin asentamiseen saa esimerkiksi internetistä osoitteesta http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;2998;3077 . Sivuilta löytyvät kuvitetut, tapauskohtaiset ohjeet digiboksin asennuksen ongelmatilanteisiin.

Jos kaikki ei heti onnistu, kannattaa yrittää hetken kuluttua uudelleen, sillä tallentavan digiboksin käyttömukavuus on sen arvoista. Kuten eräs perheenisä asian osuvasti ilmaisi:

– Tallentava digiboksi on parasta mitä sohvaperunalle on tapahtunut sitten VHS-nauhurin.

Teksti: Riina Mäentausta /Mediafocus
Kuvat: Expert, Hobby Hall ja Kesko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.