Kestääkö kattosi talven rasituksen? Pudota lumet oikein!

Suomen ympäristökeskuksen sivuilta voit seurata Suomen lumentuloa ja sen kuormittavuutta talosi katolle.

Suomen ympäristökeskus, SYKE, seuraa Suomen lumentuloa ja pitää samalla silmällä sen kuormittavuutta kattojen osalta. SYKE:n sivuilta voit tarkistaa päivittäin, millainen lumitilanne alueellasi on.

Ympäristökeskuksen neuvojen mukaan, kuormituksen voi arvioida katolla olevan lumen syvyyden ja tiheyden avulla. Laaja-alaisilta katoilta se kannattaa luoda hyvissä ajoin, jotta peruslumikuorma ei pääse ylittymään. Tarkemmat ohjeet ja laskelmat löydät täältä.

Pudota lumet katolta oikeaoppisesti

– Ennen työn aloittamista varmista, että työ on luvanvaraista. Jos työ vaatii jalankulkuliikenteen ohjaamista, ajoradan sulkemista tai nostolaitteiden käyttöä, tarvitset liikennejärjestelyluvan.
– Pidä huoli, ettei lumien pudottamisesta aiheudu vaaraa muille ihmisille tai omaisuudelle. Katso myös, ettet pudota sitä suoraan pensaiden tai pienten puiden päälle.
– Jos kattokaltevuus on 1:1,5 tai suurempi, on lumen pudottaminen erittäin vaarallista. Kiinnitä etenkin silloin erityishuomiota turvallisuuteen.
– Älä vähättele turvallisuuttasi ja tilanteen vaarallisuutta: Käytä turvavaljaita tai turvaköyttä aina, sillä vaikka pudotusta lumihankeen olisi vain muutama metri, se voi saada aikaan pahaa jälkeä.

Kysymys: Oletko huolissasi kattosi kestävyydestä?

Lähteet: SYKE/ tyosuojelu.fi

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja