Kesän maut syntyvät avotulilla tai pallogrillin äärellä

Kesällä Suomi vetäytyy vehreään luontoon ja kirkkaiden vesien äärelle kauas arjen kiireistä. Ainakin hetkeksi. Lomalla myös ruuanlaittomenetelmät kokevat muutoksen, sillä nahan paahtamisen ohella myös ruoka on usein grillattua. Ruokaa laitetaankin tänä aikana usein juuri ulkona, joko grillaten tai jopa hiukan primitiivisemmin eli avotulella.

Harrasta tunnelmaa nuotion loimussa

Mitä syntyy, kun yhdistää papin, keittiömestarin ja valokuvaajan? Siitä syntyy tietenkin keittokirja. Pappi Jaakko Heinimäki, keittiömestari Jyrki Yli-Uotila ja valokuvaaja Sami Repo ovat kirjoittaneet mainion ja ajoittain jopa hartaanoloisen Nuotiokirjan otsikolla Ruokaa ja tarinoita tuleen tuijottajille. Kirjan kustantaja on WSOY.

Avotuli on kautta aikojen ollut ihmisille ystävä, vihollinen ja lääkäri. Tulen avulla ihmiset ovat kehittäneet kulttuuriaan tai tuhonneet sitä. Tuli rauhoittaa mieltä ja on mahdollistanut elämän myös täällä pohjoisessa. Tulen avulla olemme olemassa.

Nuotiokirja on keittokirja ruuan valmistamisesta avotulella, hieman erilaisesta tavasta laittaa ruokaa. Makkarat ja purkkimuona voidaan tämän kirjan mukaan unohtaa, sillä hyvää ja maittavaa retkievästä voi laittaa myös tuoreista raaka-aineista.

Kirjan tekijät ovat kiitettävällä arvosanalla kotimaisten raaka-aineiden asialla. Vai miltä kuulostaa rosvopaisti, speltti- tattipaistos tai hevonperseenmutkan soppa? Jälkimmäinen viittaa onneksi paikkaan, ei raaka-aineeseen. Toki joukkoon mahtuu myös eksoottisempia reseptejä kuten misokeitto tai lammascouscous.

Napakkaa grillaustietoutta kaikentasoisille kokkaajille

Weberin pieni grillauskirja on napakka paketti grillauksen saloista niin vasta-alkajalle kuin kokeneelle grillaajallekin. Matthew Drennanin kirjoittamassa kirjassa grillauksen kaikki osa-alueet on katettu todella hyvin. Kaasugrillit, pallogrillit, epäsuora- ja suoramenetelmä sekä grillauksen työvälineet tehdään takapihojen grillaajille tutuksi vieläpä harvinaisen kansantajuisesti. Valokuvista vastaa Chria Alack ja kirjan on kustantanut WSOY.

Vasta perinpohjaisten ohjeistusten jälkeen käydään itse asiaan eli reseptien kimppuun. Kirja sisältää 50 houkuttelevaa reseptiä, joissa raaka-aineina on perinteisesti lihaa kaikissa eri muodoissaan. Tämän lisäksi resepteistä löytyy linturuokia, meren antimia ja kasvisherkkuja. Marinadit, grillaukseen sopivat eri yrtit ja maustevoit käydään myös läpi.

Mainitsemisen arvoinen yksityiskohta piilee kirjan kannen materiaalissa. Muovipäällysteen ansiosta tätä ulkoisesti hämäävän pientä mutta sisällöllisesti suurta kirjaa voi huoletta selata vaikka grillauksen aikana.

(MTV3-finfood)

Lue myös:

    Uusimmat