Kesäinen tuulahdus sypressilehdosta

Cipresseto Rosato 2000, IGT Toscana Rosato, Marchesi Antinori 46,30 / 7,79 ¬

Toscanan alueen huipputuottaja Antinori, joka tunnetaan mm. upeista ja maailmanlaajuisesti arvostetuista Tignanello ja Solaia-huippuviineistään, tuottaa myös miellyttäviä rose-viinejä. Antinorit ovat rose-viinin tekijöinä alueen kokeneimpia ja Cipressetoksi nimetty entinen Ros Antinori edustaa ylväästi yrityksen laadukasta linjaa.

Viini on tehty perinteisistä Chianti-punaviiniin käytettävistä rypäleistä, Sangiovesestä ja Canaiolosta. Tanniinisen ja hapokkaan punaviinirypäleen ominaisuudet huomaa jo ennen pullon avaamista, viinin värisävy on hieman sinertävään taittuva. Viinin tuoksu on sangen miellyttävä, runsaan hedelmäinen ja hieman karpalomainen.

Viini on käynyt jäähdytetyissä terästankeissa ja sitä on varastoitu alhaisessa lämpötilassa ennen pullotusta tarkoituksena vahvistaa viinin tuoreutta ja hedelmäisiä piirteitä. Tämä on ollut onnistunut menettely. Sangiovesen kuivuus ja napakkuus yhdistyy rehevään ja tuoreeseen hedelmäisyyteen suunmukaisella tavalla. Tosin osa kunniasta kuuluu myös makeutta ja pehmeyttä perinteiseen punaiseen Chiantiinkin tuovalle Canaiolo-rypäleelle, jota tähän viiniin on käytetty 15%.

Kevyen makuiset ruoat, vaalea liha ja pikkupurtava sopivat Cipresseton seuraksi mainiosti, viinissä on myös sopivasti hapokkuutta, ettei yleensä happamia salaatinkastikkeita tarvitse pelätä. Kesää muistellessa ja seuraavaa Solaia-vuosikertaa odotellessa tätä viiniä on mukava maistella.

Teksti: Mikko Virta

Viikon viinin uusi toimittaja Mikko Virta on toiminut helsinkiläisen Ravintola Hullun Kukon sommeliérinä useita vuosia. Hänen aikanaan ravintola on valittu Vuoden Viiniravintolaksi ja Wine Spectator on myöntänyt Hullulle Kukolle jo kaksi Award of Excellenceä viinilistan ansioista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja