Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kesähäiden kakkupöydässä vaalitaan perinteisiä makuja

täytekakku
täytekakkuCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 15.06.2001 14:10

Kesähäiden kakkutarjontaa eivät muotivirtaukset juuri mullista, vaan valtaosa tämänkin kesän hääpareista valitsee juhlapöytänsä komistuksen perinteitä vaalien. Suosituimpia hääkakkuja ovat kesästä toiseen mansikkaiset ja vadelmaiset kermakakut, soittokierroksella tavoitetuista konditorioista ja juhlapalveluista kerrotaan. Monissa kesähäissä juhlaväki pääsee maistelemaan myös kinuski-, lakka-, hedelmä- tai sacherkakkua. Kestosuosikkeihin lukeutuu niinikään kaunis prinsessakakku, jonka voi perinteisen vaaleanvihertävän lisäksi saada omien lempivärien tai juhlan teemavärin mukaan sävytettynä.

Jonkin verran häihin toivotaan erikoisempia fantasiakakkuja. Fantasiakakut räätälöidään hääparin omien toiveiden mukaan, ja konditorioissa onkin rakenneltu muun muassa marenkinen unelmakakku, tähtitaivasta muistuttava tummansini-keltainen prinsessakakku ja luonnonvalkoinen sinisin lemmikein koristeltu prinsessakakku. Persoonallista leimaa kakkuihin saadaan myös koristeilla. Marsipaanista ja sokerimassasta kakkuihin voidaan muovata esimerkiksi erilaisia eläinhahmoja, hääparin näköispatsaita tai parin harrastuksiin liittyviä hahmoja. Useimmiten hääkakun koristeena suositaan kuitenkin edelleenkin perinteisiä kruunua ja hääparifiguuria.

Kesän hääkakusta löytyy tyypillisimmillään viisi kerrosta, jotka on koottu spiraalin malliselle telineelle. Isommissa häissä nähdään jopa 7-kerroksisia kakkuja. Hääkakkujen hintahaitari on suuri, sillä hintaan vaikuttavat paitsi kakun koko, myös koristeet ja muut erikoistoiveet. Helsinkiläisessä Konditoria Kakkukeisarissa sadan hengen perushääkakusta veloitetaan 1500 markkaa, Fazerin Konditoriassa vastaavankokoisen kakun lähtöhinta on 1700 markkaa. Erikoisista fantasiakakuista ollaan valmiita maksamaan helposti useitakin tuhansia markkoja.

Hääkakku kotoisin Englannista

Hääkakku on yleistynyt Suomessa vasta toisen maailmansodan jälkeen, vaikka täytekakkuja muuten leivottiin jo 1900-luvun alkupuolella. Ennen hääkakun yleistymistä herrasväen hääpöytää koristi krokaani, jota valmistettiin jo 1700-luvun puolella. Krokaani tarjottiin juhla-aterian päätteeksi tai se saattoi olla myös ns. samppanja- eli makeishäiden herkku, josta vieraat mursivat palasia. Krokaani valmistetaan paistamalla pellillä taikinasta pursotettuja kuvioita, jotka yhdistetään sokerimassalla korkeaksi rakennelmaksi ja koristetaan marsipaani- ja suklaamakeisin.

Hääkakun nimitys ja monet kakkuun liittyvät tavat ovat peräisin Englannista, kuten lukuisat muutkin nykyiset hääperinteet. Ensimmäinen hääkakun resepti on tiettävästi julkaistu englantilaisessa ohjekirjassa vuonna 1769. Kerroskakku syntyi 1800-luvun puolivälissä, kun kuningatar Viktorian lapset alkoivat mennä naimisiin, ja hovihäihin ryhdyttiin valmistamaan muhkeita kakkuja pinoamalla pienempiä kakkuja isompien päälle. (Lähde: Finfood)

Lisää aiheesta:

Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiäRavintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä" Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivääNyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää