Mainos

Kesä on grillauksen aikaa!

Grillattu ruoka kuuluu olennaisesti Suomen suveen. Itse grillaaminen voi olla hauska harrastus tai mukava tapa tehdä ulkona ruokaa yhdessä. Grilliharrastaja panostaa grilliin ja sen välineisiin hieman enemmän kuin satunnainen grillaaja.

Markkinoilla on monenlaisia grillejä aina pienistä pallogrilleistä suuriin kesäkeittiöihin. Grilliä hankkiessa onkin hyvä miettiä kuinka paljon sitä tulee tarvitsemaan ja kuinka suurelle määrälle yleensä on tarvetta tehdä ruokaa. Yhden käyttökerran grillejä löytyy myös, ja ne ovatkin mainioita kapineita kesäfestareille tai vaikkapa piknikille.

Kaasu vai hiili?

Kaasu ja sähkö ovat sekä nopeita että helppoja tapoja grillata, mutta hiilillä saa enemmän tunnelmaa aikaiseksi. Hiilet ovat tosin hieman konstikkaampia käyttää, sillä niissä ajoitus on hyvin tärkeää ja ruoan lisääminen kesken grillauksen hankalampaa. Hiilillä grillatessa on tärkeintä säilyttää maltti ja lisätä ruokaa vasta kun hiilloksen pinta on tasaisen harmaan tuhkaan peitossa.

Kaasugrillien kanssa tulee myös olla tarkkana, että kaasu ei pääse loppumaan kesken pihvin paiston. Useimmiten viiden kilon kaasupullo kestää monilla grillaajilla koko kesän ja niin sanotuille himogrillaajillekin riittää kymmenen kilon kaasupullo.

Pieneen tai suureen nälkään


Grillin grillausalalla on suuri merkitys. Mikäli halutaan grillata vain vähän, pieni grilli riittää, mutta jos esimerkiksi kesämökillä käy usein vieraita, on suurempi grillausala tällöin toimivampi. On varsin ikävää, jos osa kesävieraista joutuu syömään puoli tuntia aikaisemminkin kuin muut!

Grillauksesta nauttivan kannattaa todella panostaa välineisiin ja ennen kaikkea itse grilliin. Monissa malleissa on mahdollisuus grillata kahdessa eri tasossa ja ala on molemmissa tasoissa reilun kokoinen.

Hienoimmissa grillimalleissa voi käyttää sekä puuta, nestekaasua tai hiiliä. Lisäksi niissä voi savustaa tai loimuttaa kalaa. Todellisen grillinystävän grillimalleista löytyy muun muassa erilaisia ritilöitä, savustuslaatikko, kaasupoltinkasetti, loimulautoja sekä puiset pöytätasot grillin molemmin puolin.

Satunnaisen grillaajan mallit

Satunnaiselle grillaajalle riittää pieni pallogrilli tai esimerkiksi kassiin mahtuva pöytägrilli. Pienissä grilleissä on aivan oma hekumansa, ja pöytägrillin voi asettaa osaksi muuta kattausta. Pienissä grilleissä valmistuvat mainiosti niin makkarat kuin erilaiset vihanneksetkin.

Olipa grilli suuri tai pieni, tulee grillin läheisyyteen varata mielellään sangollinen vettä ja grillauksen päätteeksi varmistaa, että grilli on varmasti sammunut. Lisäksi jäähtyneen grillin suojaksi on hyvä laittaa huppu tai peite, ettei grilliin eksy pölyä tai ötököitä.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Finnflame ja Sagaform

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.