Kerttu Niskanen jo nyt kiinni uransa parhaassa – Tourilta tarjolla huima pino euroja: "Täyttä realismia"

Naisten Tour de Skin ratkaisupäivään on selvät ennakkoasetelmat. Ruotsin Frida Karlsson juhlii uransa ensimmäistä Tour-mestaruutta ilman suuryllätystä. Suomalaistähti Kerttu Niskanen on väkevästi kiinni palkintosijassa, ja naulaa lähes takuuvarmasti uransa parhaan Tour-kokonaissuorituksen. 

Niskanen otti lauantaina käynnissä olevan Tour de Skin toisen palkintosijansa, kun hän oli Saksan Katharina Hennigin ja Karlssonin jälkeen kolmas 15 kilometrin perinteisen yhteislähdössä

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pisti erityisesti merkille sen, että Niskanen teki todella paljon töitä kärkijoukon keulilla. 

– Eikö sitten ollut muita halukkaita vetäjiä vai oliko ajatuksen tasolla se, että hän pelasi Tiril Udnes Wengiä vastaan? Tourin kokonaiskisaa ajatellen se oli oikea taktiikka, mutta yksittäistä kisaa ajatellen se ei ollut niin fiksu hiihto taktisesti, Isometsä perkaa.

Loistavana vapaan ylämäkihiihtäjänä tunnettu Karlsson saa minuutin ja 12 sekunnin suuruisen edun Tour de Skin sunnuntaina päättävään 10 kilometrin vapaan yhteislähtöön, joka huipentuu Alpe Cermisin hirmunousuun. 

Tuon edun pitäisi riittää helposti Karlssonille. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kakkospaikasta käydäänkin jo kovempi taisto. Norjalainen Weng on 25 sekuntia Niskasta edellä, mutta moni asia puhuu Niskasen puolesta. Suomalaisen meno oli selvästi Wengiä väkevämpää lauantain etapilla.

– Weng näytti lauantaina siltä, että hänellä painaa Tour enemmän kuin Niskasella, mutta taas mennään siihen, että palautuminen näyttelee isoa roolia. 

Vuosi sitten Niskanen oli päätösetapin kahdeksanneksi nopein ja 50 sekuntia Wengiä ripeämpi. 

– Weng on nyt ihan eri hiihtäjä kuin viime vuonna. Jos se oli 50 sekuntia vuosi sitten, niin lähtökohtaisesti voisi ajatella, että ero olisi puoli minuuttia tänä vuonna. Tiukille ja mielenkiintoiseksi menee, Isometsä maalaa. 

Niskasen lähimmät uhkaajat kokonaiskisassa, Hennig ja Yhdysvaltojen Rosie Brennan, ovat suomalaisesta 23 ja 51 sekunnin päässä. 

– Hennig ja Brennan ovat kuitenkin melko hyviä tekijöitä viimeiseen nousuun. Eli ei Niskasen saa missään nimessä nitkahtaa yhtään, tai hän putoaa kolmen sakista. 

– Mutta toisaalta normaalilla hyvällä hiihdolla kakkossija on täyttä realismia, Isometsä ennakoi. 

Se olisi Niskaselle uran ensimmäinen Tourin kokonaiskisassa. Aiemmin hän on ollut parhaimmillaan kolmesti viides vuodenvaihteen arvokiertueella.  

Uskaltaako Niskaselle kuuluttaa uran parhaan Tour-sijoituksen jo nyt?

– Ei voi kirkossa kuuluttaa, mutta kyllä me kovin luottavaisia olemme, että hän pysyy podiumilla, asiantuntija summaa.

Tour-menestyksessä on myös huomattava taloudellinen porkkana. Voitosta irtoaa 80 000, kakkossijasta 60 000 ja kolmospaikasta 40 000 euroa. 

Naiset starttaavat Tourin päätösetapille sunnuntaina kello 12.00, miehet kello 13.45.

4:49
Jari Isometsän tekniikkavinkit: Näin etenet perinteisellä hiihtotavalla oikeaoppisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja