Kertovatko oireesi keliakiasta? Lue lista

Vihoitteleeko vatsasi, kun olet syönyt vehnää, ohraa tai ruista sisältävää ruokaa? Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa häiriten ravintoaineiden imeytymistä. Se voi oireilla muutenkin kuin mahavaivoilla. Jos useampaa alla kuvatuista oireista ilmenee gluteenia sisältävän ruoan nauttimisen jälkeen, saattaa omaa ruokavaliota olla syytä tarkistaa.

Ruoansulatusongelmat

Keliakian yleisimpiä oireita ovat ilmavaivojen, turvotuksen, ummetuksen ja ripulin kaltaiset ruoansulatusongelmat, jotka ilmestyvät gluteenia sisältävän ruoan syömisen jälkeen.

Kiillevaurio hampaissa

Pysyvien hampaiden kiillemuutokset on todettu hyvin yleisiksi keliaakikoilla. Useimmiten puhutaan vain hammaslääkärin tutkimuksessa esiin tulevista vähäisistä uurteista tai kuopista, mutta joskus vauriot ovat selvästi havaittavia ja jopa hampaan rakennetta ja muotoa vaurioittavia.

Kiilteen vaurioitumisen syyksi epäillään keliakian aiheuttamaa imeytymishäiriötä, jonka takia kiilteen muodostukseen tarvittavista rakenne- ja hivenaineista on puutetta.

Mielialaongelmat

Keliakiaan, erityisesti hoitamattomaan sellaiseen, voi liittyä myös psyykkisiä oireita. Niihin kuuluvat esimerkiksi yleinen väsymys ja huonovointisuus, mielialan vaihtelut ja jopa masentuneisuus.

Nivelongelmat

Nivelkipu tai -arkuus varsinkin sormissa tai polvissa voi viitata keliakiaan. On mahdollista, että gluteeni aiheuttaisi nivelkalvolla samanlaisen tulehdusreaktion kuin suolen limakalvolla.

Iho-ongelma keratosis pilaris

Kosmeettisesta iho-ongelmasta nimeltä keratosis pilaris, talirauhasten sarveistapit, kertoo kutisematon ja kivuton ihottuma, jota näkyy useimmiten olkavarsien ulkosivuissa, reisissä sekä pakaroissa. Iho voi karheutua ja värittyä punakirjavaksi, talirauhaset tulehtua ja sarveistapit muuttua pieniksi märkäpäiksi.

Ongelman aiheuttaa yleensä rasvahappojen ja A-vitamiinin imeytymishäiriö. Puutteet voivat johtua pitkä-aikaisen gluteenialtistuksen suolistolle aiheuttamasta vahingosta.

Uupumus

Väsymyksen tunne sen jälkeen, kun on syönyt gluteenia sisältävää ruokaa, on tavallista gluteenia sietämättömille ihmisille.

Krooninen väsymys tai fibromyalgia

Kroonisen väsymysoireyhtymän tai fibromyalgian alkuperäisenä syynä voi olla keliakia.

Migreeni

Vuonna 2001 tehdyssä selvityksessä havaittiin, että gluteeni voi laukaista migreenin ja intensiivisen päänsäryn sellaisilla ihmisillä, jotka ovat muutenkin niille alttiita. Selvitykseen osallistuneilla potilailla havaittiin magneettikuvauksissa merkittävää tulehdusta hermostossa, luultavimmin gluteenin aiheuttamista reaktioista johtuen.

Autoimmuunisairaudet

Koska pitkittynyt tulehdustila ja altistus gluteenille voi panna elimistön hälytystilaan, keliaakikoille kehittyy usein autoimmuunisairauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi punahukka, psoriasis, nivelreuma, haavainen paksusuolentulehdus, skleroderma (reumasairauksiin kuuluva sidekudossairaus), Hashimoton tyreoidiitti sekä MS-tauti.

Hormoniongelmat

Hedelmättömyys, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja epäsäännölliset kuukautiset on joskus liitetty keliakiaan.

Neurologiset oireet

Huimaus, huono tasapaino sekä turtumuksen ja kihelmöinnin kaltaiset oireet voivat viitata gluteenin aiheuttamaan hermoston tulehdukseen.

Lähteet: Dailyhealthpost.com, Terveyskirjasto.fi, Keliakialiitto.fi

Kuva: Colourbox.com

Juttu on uusinta tammikuulta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat