Kerrostalokoti Helsingin Lauttasaaresta

Markus etsii isoa asuntoa hyvältä alueelta suhteellisen läheltä Helsingin keskustaa. Eniten kiinnostavat merelliset kaupunginosat, Lauttasaari ja Kuusisaari. Hintahaarukka on laaja: 200 000 - 300 000 euroa. Asunto saa mielellään olla vaikkapa remontin tarpeessakin; persoonallisemmanhan siitä sillä tavalla saisi.

Toiveet:

Noin 70-100 m2, 3-4 h+k+parveke, alueena Lauttasaari tai Kuusisaari, hyvät kulkuyhteydet, toimiva pohjaratkaisu, meri lähellä, remontoitava asunto

Kuusisaaresta asuntoja tulee myyntiin todella harvoin. Lauttasaaresta nettihaku toi esiin kaksi vaihtoehtoa vierekkäisistä taloista.

Asunto 1

Asunto sijaitsee 1960-luvulla rakennetun kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Huoneistossa on kaksi parveketta ja sellainen erikoisuus kerrostalossa kuin takka.

 • 87,5 m2
 • 4h+k+kph+takka+2 parveketta
 • Krs 1/4
 • Rakennusvuosi 1961
 • Hoitovastike: 323,75 €/kk
 • Vesimaksu: 10 €/kk/hlö Mh. 218 000 €

Tämä on tyypillinen 60-luvun talo - ei betonielementtitalo, jollaisten rakentaminen alkoi suuressa mittakaavassa vasta kymmenisen vuotta myöhemmin. Asuntojen pohjaratkaisuissa painotettiin silloin isoja ja valoisia oleskelutiloja, kun taas keittiöt, makuuhuoneet ja pesutilat olivat huomattavasti pienempiä kuin myöhemmin rakennetuissa taloissa. Kylpyhuoneet ovat usein niin pieniä, ettei niihin mahdu edes pyykinpesukone.

Tämä asunto edustaa hyvin sen aikaista ajattelua. Ikkunat ovat hyvin suuria ja olohuoneesta löytyy jopa takka. Olohuone aukeaa hyvin suuren oviaukon kautta - mahdollisesti kirjastoksi ajateltuun? - naapurihuoneeseen.

Lattiat ovat korkeatasoiset ja hyvässä kunnossa. Lähes kaikki muut pinnat sen sijaan kaipaavat ehostajan kättä.

Kaksi parveketta on huomattavaa ylellisyyttä. Harmi vain, että tässä asunnossa ne sijaitsevat vierekkäin asunnon samalla sivulla. Asunto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa. heti alapuolella on kahden vilkasliikenteisen kadun risteys. Näkymä on muuten kaunis ja puistomainen.

Makuuhuoneet ovat pieniä mutta käyvät tarkoitukseensa oikein hyvin.

Yhdestä makuuhuoneesta on käynti suoraan keittiöön. Välissä on kantava seinä, joten sen laajentaminen voi olla hankalaa - mahdollista toki on, että oviaukkoa voisi väljentää tai tehdä seinään pienempiä, avaruuden tunnetta luovia aukkoja.

Keittiö on jokseenkin alkuperäisessä asussaan, tosin koneet on luonnollisesti joskus vaihdettu.

Kylpyhuone on pieni ja remontin tarpeessa. Siellä ei ole uusittu oikeastaan mitään. Täälläkin on poikkeuksellisen suuri, koko takaseinän levyinen ikkuna, jonka ansiosta tila on todella valoisa - ja remontoijalle hyvin mielenkiintoinen ja lupaava.

Taloyhtiö on tehnyt remontteja: muun muassa sauna, ulko-ovet, vesikatto ja porrashuone on kunnostettu sekä uusittu lämmönvaihdin ja kaikki lukot. Nämä on tehty yhtiövastikekertymällä; nyt on tulossa suuri ikkunaremontti, joka rahoitetaan myymällä yksi taloyhtiön omistama asunto.

Plussat:

+ remontoitava asunto

+ kaksi parveketta

Miinukset:

- 1. kerros ja risteys alapuolella

- parvekkeet samalla puolella asuntoa

Asunto 2

Viereisen kerrostalon kolmannesta kerroksesta löytyi asunto, jossa on kymmenen neliötä vähemmän. Hintapyyntö on silti jonkin verran korkeampi.

 • 77 m2
 • 4 h+k+kph+parveke
 • Krs 3/4
 • Rakennusvuosi 1956
 • Hoitovastike: 200,20 €/kk
 • Rahoitusvastike: 88,55 €/kk
 • Vesimaksu: 13,50 €/kk/hlö
 • Mh. 236 527 € Vmh. 240 000 €

Tämä asunto on edellisen tavoin hyvin valoisa. Sitä lisää olohuoneen vino ulkoseinä, jonka ansiosta ikkunaan muodostuu miellyttävä erkkeri. Kaikki asunnon ikkunat on uusittu.

Parvekkeelle mennään keittiö/ruokailutilasta, joten kesäisen aamupalan saa mukavasti katettua parvekkeelle. Keittiö on hyvän mallinen ja avautuu toisesta päästään erilliseksi ruokailutilaksi. Kaapistot on uusittu hiljattain.

Makuuhuoneista yksi on iso ja siellä on hyvä tuuletusikkuna, muut makuuhuoneet puolestaan ovat varsin pieniä.

Kylpyhuone on siisti mutta kaipaa ehostusta. Voisikohan se olla 1980-luvulla korjattu?

Taloyhtiössä on tehty katto- ja ikkunaremontit. Sadevesikourut on uusittu, samoin vastikään kaukolämpölaitteisto.

Edellisestä asunnosta poiketen pohjaratkaisu on helposti muutettavissa, koska seinät ovat kevytrakenteisia. Kantavuus on ratkaistu käyttämällä vaakapalkkeja.

Plussat:

+ valoisa asunto

+ 3. Kerros

+ asunnon muokattavuus

Miinukset:

- kylpyhuone

- liikaa huoneita

- turha remontti muuten hyväkuntoisessa asunnossa

Asunnot olivat mielenkiintoisia, mutta Markus ei oikein lämmennyt kummallekaan.

"Jokin vain ei osunut aivan paikalleen. Kyllä sen tietää ovesta sisään astuessaan, että onko tämä oma vai ei."

Markuksen kodinhaku siis jatkuu ainakin toistaiseksi.

(JKA 3.4. 2005)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja