Keravalla ja Järvenpäässä liikkuu itsensäpaljastaja – poliisi kehottaa uhriksi joutuvia soittamaan heti hätänumeroon

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että se on saanut lukuisia ilmoituksia Keravan ja Järvenpään alueilla liikkuneesta itsensäpaljastajasta. Poliisi kertoo tutkivansa tapausta. 

Poliisilla on selkeä ohjeistus, kuinka tulee toimia joutuessaan itsensäpaljastajan kohteeksi.

– Kehotamme aina ensisijaisesti näissä tilanteissa ottamaan heti yhteyttä hätäkeskukseen eli soittamaan puhelinnumeroon 112  ja mielellään välittömästi tilanteen tapahtuessa, eikä vasta tekijän poistuttua paikalta. Toki tilanteen yllättävyys voi hämmentää eikä silloin tule heti mieleen soittaa poliisia paikalle. Mutta vain hätäkeskukseen soittamalla  poliisin on mahdollista reagoida tilanteeseen akuutisti. Saatujen havaintojen perusteella pystymme paremmin kohdentamaan valvontaa alueilla, rikoskomisario Krista Vallila neuvoo. 

Itsensäpaljastaja voi tarkoituksellisesti hakeutua alaikäisten seuraan

Poliisin mukaan itsensäpaljastamisella tarkoitetaan seksuaalista häiriötä, jolle ominaista on pyrkimys saada mielihyvää paljastamalla omat sukupuolielimensä, tietyt ruumiinmuodot tai seksuaalinen toiminta muille ihmisille. Poliisi kertoo, että itsensäpaljastamisen rikosnimike on sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen. Siitä voi saada sakon tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Jos taas itsensäpaljastajan uhriksi joutuu lapsi, voi rikosnimike koventua lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritykseksi. Tällöin rangaistuksetkin ovat kovempia. 

Poliisi kertoo, että itsensäpaljastaja saattaa nimenomaan hakeutua alaikäisten seuraan. Alaikäisiin kohdistuvat seksuaalissävytteiset lähestysmistavat on poliisin mukaan aina hyvä ilmoittaa poliisille. Kokemus voi olla lapselle traumaattinen.

– Jos kohtaa itsensäpaljastajan, on viisainta ja turvallisinta poistua paikalta välittömästi ja olla osoittamatta itsensäpaljastajalle huomiota. Ja soittaa heti hätäkeskukseen, Vallila neuvoo.
 
Kiinniottoon poliisi ei kannusta, vaan kehottaa jättää sen viranomaisten tehtäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja