Mainos

Kengät pois ja jalat pöydälle: EU-ministerit tuulettivat ajatuksiaan Saariselällä

Saariselällä kokoontuneet EU:n ulkoministerit olivat erittäin tyytyväisiä tapaamiseensa. Viikonlopun ajan paikalla olivat EU:n ulkoministeri Catherine Ashton, kuuden EU-maan ulkoministerit sekä Turkin ulkoministeri.

Tapaaminen toimi niin hyvin, että ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) esitti jo kutsun vastaavaan tapaamiseen vuoden kuluttua.

Ministerit keskustelivat kelomajassa takkatulen loimussa. Rennosta ilmapiiristä kertoo se, että monet ottivat kengät pois ja nostivat jalat pöydälle.

- Meidän pitää tavata näin, jotta meillä on aikaa puhua kunnolla maailman ongelmista ja kriiseistä. Virallisissa kokouksissa se ei onnistu, koska meitä on 27 ja jokainen saa puhua vain kolmesta neljään minuuttia. Tämä oli jonkun uuden alku, joka tuo vahvuutta, hehkutti Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner.

Myös tänään syntymäpäiväänsä viettävä Italian ulkoministeri oli hyvin tyytyväinen siihen, että ministereillä oli kerrankin aikaa pysähtyä miettimään EU:n kantaa erilaisiin asioihin.

- On erittäin tärkeää, että Eurooppa puhuu yhdellä äänellä. Meidän äänemme on EU:n ulkoministeri Catherine Ashton. Jos kaikki 27 jäsenmaata puhuvat, uskottavuutemme kärsii, totesi Italian ulkoministeri Franco Frattiini.

Vankka tuki Ashtonille

Tapaamisessa kaikki ministerit toistivat tukeaan EU:n uudelle ulkoministerille, jota on arvosteltu rajusti. Saariselän tapaaminen osaltaan vahvisti Catherine Ashtonin asemaa ja antoi tälle silminnähden lisää itseluottamusta.

- Ashtonin asema ylipäätään tällä viikolla on kohentunut. Tässä on tapahtunut joku käänne. Se alkoi Cordobasta epävirallisesta ulkoministerikokouksesta ja jatkui sitten Euroopan parlamentissa. Oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Ashton lentää tänään Saariselältä Brysselin kautta työmatkalle Lähi-itään. Kiirettä hänellä pitää muutenkin. Jos Ashton osallistuisi kaikkiin niihin kokouksiin, joihin hänen toivotaan osallistuvan, yksistään siihen menisi 500 päivää vuodessa.

- Olenpa missä tahansa, niin olen jonkun mielestä aina väärässä paikassa. Meidän on mietittävä, mitä asioita haluamme painotta ja mikä on paras tapa käyttää aikaani. Ja lisäksi, mitä 27:n maan ulkoministerit voivat tehdä yhdessä ja erikseen, Ashton totesi.

Lue myös Anne Sjöholmin blogi: Terveisiä Saariselältä!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.