”Kendo v*****n Suomesta!” – Huuhkajien kannattajien uho jääkiekon ylivaltaa vastaan kuitataan SMJK:ssa nuorten miesten huvina – "En näe syytä vastakkainasettelulle"

Suomen jalkapallomaajoukkueen nousu lähelle historiallista EM-kisapaikkaa toi esiin myös vanhan kaunan jääkiekon nauttimaa valta-asemaa kohtaan. Armenia-ottelun jälkeen Turun stadionin ulkopuolella kaikui tiistai-iltana hyökkäävä iskulause kiekkoa kohtaan.

– Kendo v*****n Suomesta! Kendo v*****n Suomesta! huusi joukko maajoukkuekannattajia Byyri-sivuston haastattelun taustalla.

Tässä ei tietenkään ajeta urheilukentän marginaalissa olevaa japanilaista kamppailulajia pois Suomesta, vaan kendo on futispiireissä tuttu kutsumanimi jääkiekolle.

Suomen maajoukkueen kannattajayhdistyksen puheenjohtaja Jussi Hartikainen naurahtaa kuullessaan asiasta, mutta korostaa, ettei huutelulla toki ole mitään tekemistä virallisen mielipiteen kanssa.

– Se tuntuu olevan tällaisten kohtuullisen nuorten kannattajien yhdessä huutama chantti, joka enemmänkin itseäni naurattaa, Hartikainen sanoo MTV Urheilulle.

– Minä en näe mitään syytä tällaiselle vastakkainasettelulle tai toisten lajien vähättelemiselle. Kyllä ne urheilulajeja kaikki ovat kuitenkin. Jääkiekossa on tullut kansainvälistä menestystä ja kaikkea mukana.

Hartikainen pitää hyvänä, että vastaavat huutelut kuuluvat enemmän stadionin ulkopuolella, eivät itse peleissä.

Tuoko menestys lisää resursseja jalkapallolle?

Lähellä oleva arvokisapaikka tuo jalkapallolle parhaillaan valtavaa nostetta, joten monella jääkiekkoa kohtaan kaunaisesti suhtautuvalle tilanne on herkullinen. Ja totta on, että juuri jääkiekon vuosikymmeniä kestänyt valta suomalaisten palloilulajien joukossa on syönyt jalkapallolta resursseja.

Vaikkei toisen lajin kuolemaa toivoisikaan, jalkapalloväen odotukset oman lajinsa aseman paranemisesta mahdollisen EM-paikan myötä ovat perusteltuja.

– Enemmän olen nähnyt sitä, että nyt alkaa joillakin ihmisillä olla sitä, että toivottavasti jalkapallo saisi kuntatasolla lisää resursseja kenttiin ja muihin.

– Sitä kautta tätä on lähestytty – enemmän kuin sillä tavalla, että jääkiekolta jotain pois, Hartikainen toteaa.

– Monessa paikassa on ollut varaa pistää rahaa siihen jääkiekkohalliin, ja sitten ei ole ollut varaa laittaa tekonurmeen, hän huomauttaa.

Harrastajamäärissä jalkapallo on toki ollut jo pitkään jääkiekkoa isompi. Vuoden 2016 kansallisessa liikuntatutkimuksessa jalkapallon harrastajamäärä oli noussut yli 130 000 pelipassiin. Jääkiekossa vastaava luku pelaajalisensseissä oli tuolloin 73 000.

Lue myös:

    Uusimmat