Keltainen kiivi vaarassa hävitä?

Tavallisen kiivin keltainen serkku, kultakiivi tai keltainen kiivi, on vaarassa tuhoutua jatkuvasti etenevään Psa-kasvitautiin. Banaania uhkaa tulevaisuudessa samanlainen kohtalo.

Keltaisen kiivin ongelmista on puhuttu erityisesti Uuden-Seelannin lehdistössä jo kuukausikaupalla. Keltainen kiivi on jalostettu juuri Uudessa-Seelannissa, mutta nyt näyttää siltä, että sen kasvatus siellä on muuttumassa mahdottomaksi. Tauti leviää vähitellen myös muualla.

Joulukuun 21. päivään mennessä 28 prosentissa kaikista keltaista kiiviä kasvattavista hedelmätarhoista oli löydetty Psa-kasvitautia, kertoo The New Zealand Herald -nettisivuillaan. Keltaisen kiivin tuotanto saattaa romahtaa tänä vuonna lähes 70 prosenttia.

Luonnon monimuotoisuus unohdettu

Tänään myös evoluutioekologian professori Hanna Kokko otti asian esille Helsingin Sanomissa. Kokon mukaan keltaisen kiivin kohtalo on varoittava esimerkki geenitekniikan tuloksista.

Keltaista kiiviä ei kuitenkaan ole jalostettu geenilaboratoriossa, vaan se on saatu aikaan risteytysmenetelmillä.

Geenitekniikasta riippumatta on kuitenkin aiheellista kysyä, kannattiko keltaisen kiivin luojan, Zespri-yhtiön, tarjota koko maailman kiivinviljelijöille vain yhtä ainutta genotyyppiä?

Uudessa-Seelannissa etsitään nyt kuumeisesti nykyisen kultakiivilajikkeen korvaajaa. Teollisuus uskoo, että viiden vuoden päästä se on taas jaloillaan.

Kokko puolestaan muistuttaa Helsingin Sanomissa, että geeniteknologian vaarat eivät piile geenien peukaloinnissa sinänsä, vaan luonnon monimuotoisuuden unohtamisessa. Keltaisen kiivin tarina on kouriintuntuva esimerkki.

MTV3 käsitteli osittain samaa asiaa jo syksyllä, kun uutissivujen puolella julkaistiin juttu banaanien haavoittuvuudesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja