Keliakia - gluteenittomia reseptejä

Keliakia on viljojen aiheuttama elinikäinen sairaus. Keliakiaa sairastavat eivät voi käyttää ravinnossaan lainkaan vehnää, ruista ja ohraa tai niistä valmistettuja elintarvikkeita. Näiden viljojen sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa keliaakikon ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion, mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Sairauden ainoa hoito ja lääke on täysin gluteeniton ruokavalio, jota on noudatettava läpi koko elämän.

Ruokavalio sisältää luontaisesti gluteenittomia viljoja kuten maissia, hirssiä, riisiä ja tattaria, niistä valmistettuja tuotteita sekä soija- ja perunajauhoja. Halutessaan keliaakikot voivat käyttää myös pieniä määriä kauraa. Lisäksi ruokavalio voi yleensä sisältää gluteenittomia erityisruokavaliovalmisteita, joista gluteeni on poistettu teollisesti. Gluteenittomuutta lukuun ottamatta keliaakikon ruokavaliosuositus ei poikkea normaalista monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion suosituksesta. Myös keliaakikkojen on hyvä käyttää reilusti kasvikunnan tuotteita, mutta vain vähän runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältäviä elintarvikkeita.

Hoitamaton keliakia on terveysriski

Keliakian oireet ovat monimuotoiset, mutta tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikko pysyy oireettomana. Ruokavaliosta ei saa lipsua, sillä pienetkin gluteenimäärät vaurioittavat ohutsuolen limakalvoa uudelleen. Huonosti hoidettu tai hoitamaton keliakia voi vakavimmillaan aiheuttaa luukatoa ja lisätä ohutsuolen imukudoskasvainten riskiä. Kun ruokavalio on kunnossa, kohonnutta riskiä ei ole.

Taipumus keliakiaan on perinnöllinen, ja sairaus voi ilmetä missä iässä tahansa. Tavallisimmin keliakia todetaan vasta aikuisena. Keliaakikkoja on Suomessa arviolta noin 14 000.

Kokeile allaolevia gluteenittomia leivonnaisia

Sydänsurukakku
Lue lisää keliakiasta:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja