Keksipurkin raottaminen voi kostautua: Turvaistuimen käyttäminen ei vieläkään luonnistu kaikilta

10:41
Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden.

Liikenneturva ja poliisi tarkkailivat viime viikolla päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa ja turvaistuinten käyttöä. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta turvaistuinratsioissa ilmeni myös erittäin huolestuttavia puutteita.

Turvaistuinratsioita toteutettiin yhteensä 16 paikkakunnalla ympäri Suomen. Ratsioiden yhteydessä Liikenneturva kirjasi havainnot sekä yli että alle kolmivuotiaiden lasten kohdalla. Pistokokeisiin osui yli tuhat lasta, jotka olivat alle 135 senttiä pitkiä, eli lain mukaan tarvitsevat autossa asianmukaista turvaistuinta.

Liikenneturvan mukaan vakavin puute oli se, että turvaistuimesta oli luovuttu aivan liian aikaisin tai se ei ollut muusta syystä matkalla käytössä. Matkan lyhyys, lapsen aamuinen tuittuilu tai vanhemman kiire eivät kuitenkaan ole perusteita luistaa turvaistuimen käytöstä.

– Jos keksipurkkia menee kerran raottamaan, voi lapselle olla vaikea perustella, miksei sitä voida tehdä toiste. Se, että turvaistuimen käytöstä ei lipsuta, on myös lapsesta välittämistä, vaikkei lapsi sitä ymmärtäisi. Vahinko ei ilmoita itsestään ennakkoon, ja vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla, suomii Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Kyse ei ole siitä, että turvaistuin olisi jäänyt käyttämättä nippa nappa 135 senttiä pitkiltä lapsilta. Ratsioissa tavattiin myös alle kolmivuotiaita ilman turvaistuinta.

– Lapsen kehittyvä keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen, ja se tarvitsee parhaimman suojan mahdollista törmäystä vastaan. Suomessa laki edellyttää, että alle 135 senttiä pitkät lapset käyttävät turvaistuinta. Istuinta kannattaa kuitenkin käyttää tämän jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuimessa turvavyö asettuu oikein, lapselle on pääntuki ja istuin suojaa lasta myös sivuilta, Elovaara vinkkaa.

Pienimpien lasten kohdalla istuin käännetään kasvot menosuuntaan liian aikaisin

Turvaistuinratsioissa havaittiin puutteita joka kolmannen yli kolmivuotiaan lapsen kohdalla. Turvaistuimettomuuden lisäksi moitittavaa löytyi istuimen kiinnityksestä sekä vöiden käytöstä.

Monella lapsella turvavyö oli liian löysällä tai kulki kainalon alta tai selän takaa. Jonkun verran havaittiin myös sitä, että turvaistuin oli huonosti kiinni autossa tai kokonaan irti, vaikka lapsi olisikin ollut istuimessa kunnolla vöissä. Muutama lapsista matkusti ei ainoastaan ilman turvaistuinta vaan myös ilman turvavyötä.

Alle kolmivuotiaiden lasten turvallisuuden kannalta iso ongelma on myös se, että lapsi käännetään liian aikaisin kasvot menosuuntaan.

– Vauvojen kohdalla turvakaukalon kiinnitys tukee selkä menosuuntaan matkustamista, mutta lapsen kasvaessa ja turvaistuimeen siirryttäessä istuin käännetään liian nopeasti kasvot menosuuntaan. Kerrataan vielä, että aivan minimissään kolmivuotiaaksi tulee lapsen kulkea selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa, Elovaara painottaa.

Liikenneturvan ja poliisin turvaistuinratsioihin osui yhteensä 1 094 lasta. Ratsioita toteutettiin Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kempeleessä, Kouvolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Tampereella, Turussa Vaasassa ja Vantaalla.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja