Keittokirjauutuuksista vauhtia syyskokkailuun

Alkusyksyn keittokirjauutuudet johdattelevat perinne- ja riistaruokien salaisuuksiin, tuovat juhlan tuntua ja saavat veden kielelle myös gluteenittomilla leivonnaisilla.


Perinneruuista tietoa kaipaava ilahtuu Riitta Pojanluoman teoksesta Perinnemakuja maakunnista (Tammi). Opus perehdyttää alueellisiin ruokakulttuureihin Varsinais-Suomesta Pohjanmaan kautta Lappiin sekä Savoa ja Karjalaa kiertäen Hämeeseen ja Uudellemaalle. Tutuksi tulevat hölskytyskurkut, leipäjuusto ja marjarönttöset. Ulkonäöltään kirja on melko vaatimaton, mutta päärooli onkin perinnetiedolla ja ruokaohjeilla.


Jos hirvimetsällä lykästää, saattaa ruotsalaisen Anders LeveninHirvikeittokirja (Ateena kustannus) tulla tarpeeseen. Hirvi esitellään edestä ja takaa, ja joka osasta tuntuu löytyvän makoisia herkkupaloja. Tavalliseen hirvipaistiin kyllästynyt voi kiepauttaa lihan vaikkapa pot-au-feu:ksi, hirvicurryksi tai hirvikebabiksi. Lopussa kirja tarjoaa myös ehdotuksia hirvenlihan ympärille rakentuviksi menuiksi.


Juhlitaan yhdessä on Valion uusin keittokirja. Ruokaohjeet vaikuttavat kieltämättä maukkailta, ja kirjasta löytyy tarjottavaa juhlaan kuin juhlaan. Kuvat houkuttelevat kokeilemaan. Kovin keveissä merkeissä ei ohjeilla kuitenkaan herkutella, sillä lähes kaikissa resepteissä listataan kermaa, juustoa tai voita.


Sikke Sumarin Vesi kielellä (WSOY) vie kaiken maailman palleroiden maailmaan. Kulinaristin lautaset täyttyvät alku-, pää- ja jälkiruokapyöryköistä, jotka ovat saaneet vaikutteita niin Sri Lankasta kuin Puolangaltakin. Eksotiikan ystävä valinnee joukosta Sumatran kofta-vartaat tai Ecuadorilaiset perunakakkuset. Suorasukaisempi vaihtoehto lienee Perusruotsalaiset lihapullat.


Hapanleivästä sacherkakkuun (Otava) on erinomainen täydennys jokaisen keliaakikon keittokirjahyllyyn. Kirjan koonneet kotitalousopettajat Marjo Jokinen ja Leila Kekkonen ovat koonneet onnistuneen valikoiman suolaisia ja makeita leivonnaisia, jotka syntyvät myös gluteenittomaista jauhoista. Gluteeniton leipuri hyötyy myös vinkeistä, joissa neuvotaan muun muassa rakennetta parantavien phylliumin ja ksantaanin käyttössä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja