Keittiön työtasot massiivipuusta

Keittiön työtasot olivat käsityömiehen unelma: 40 mm paksua tammilevyä. Ennen asentamista ne oli sahattu sijoituspaikan mukaisiin mittoihin ja öljytty kunnolla. Kaikkien puulevyjen pintakäsittelyssähän on olennaisen tärkeää vetää yhtä paljon kerroksia levyn molemmille puolille - muuten ne käyristyvät ajan mittaan. Tässä pohjapuolet oli käsitelty kolmeen kertaan ja tuleva pinta jätetty kahdelle, koska sillehän viimeinen käsittely on ilman muuta tehtävä vasta sitten, kun se on jo paikallaan.

Keittiössä on tietysti tehtävä muitakin valmisteluja, ennen kuin asennus voidaan aloittaa. Vesijohdot on suljettava ja tulpattava.

Kun tasot oli nostettu paikalleen, sahattiin aukot altaille. Jos sapluunaa ei tule mukana, se on suhteellisen helppo piirtää itsekin. Kun ääriviiva oli piirretty levyyn, porattiin aloitusreikä viivan sisäpuolelle ja sahattiin aukko pistosahalla. Työtasoihin käytettävä puu on usein sieltä kovimmasta päästä - tässäkin tammea - joten kannattaa miettiä, kuinka sahansa heiluriliikkeen säätää.

Työn kulkua voi suunnitella remonttipaikan mukaan - altaan kiinnitystä varten levy kannattaa useinkin nostaa taas pois paikaltaan, ettei tarvitse ahtautua hankaliin työasentoihin sen alle. Allaslevyn reunahuulloksissa oli erityiset kourut, joihin upotettiin tiiviste. Sen jälkeen levy kiristettiin tiiviisti paikalleen erityisillä, ruuvattavilla hakasilla.

Levyt kiinnitettiin alapuolisten kaapistojen runkoihin alhaalta päin ruuvaamalla sidelistojen läpi. Lienee sanomattakin selvää, että ruuvin pituus on tarkastettava kahteenkin kertaan.

Kun levyt oli kiinnitetty, vedettiin silikonitiivistys kaakelin ja levyn reunan väliin. Turvallisinta on käyttää rajaukseen teippiä. Sen kanssa on vain ehdottomasti muistettava yksi seikka: teipit on irrotettava heti sauman viimeistelyn jälkeen, ennen kuin silikoni on ehtinyt kuivua hiukkaakaan! Muuten silikonin reunat irtoavat ja saumasta tulee epäsiisti.

Silikoni puristettiin tuubista teippien väliin, valittiin sopiva sormi - lopputuloksen kannalta ei ole niin väliä, onko se naisen vai miehen kädessä - ja kastettiin sen pää tiskiaineella terästettyyn veteen. Sormenpäällä vedettiin pitkin silikonimakkaraa, ja kaunis sauma oli valmis.


(JKA 4.1.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja