Käyttäydy oikein Thaimaassa ja vältä vaaratilanteet

Sinimeri Niinikoski on asunut Thaimaassa neljä vuotta ja päässyt perusturistia syvemmälle sisään paikalliseen kulttuuriin. Thaimaa on turistille turvallinen maa, kun osaa ottaa omassa käytöksessään tietyt kulttuurierot huomioon. Osa vähäpätöisiltä tuntuvista asioista saattaa johtaa väärin tulkittuina todellisiin vaaratilanteisiin.

Thaimaalainen hymy

Hymy on thaimaalaisessa kulttuurissa ydinasia, ja hymyilevillä ihmisillä maata myös markkinoidaan maailmalle. Matkailijan on olennaista ymmärtää, että hänen joka puolella kohtaamansa hurmaavat hymyt kätkevät alleen monenlaisia tunteita.

Thaimaalaisessa kulttuurissa voimakkaita tunteita ei näytetä. Ihmiset pyrkivät sivuuttamaan konfliktitilanteet. Myös turistin tulee hillitä osaltaan voimakkaat tunnelataukset. Se, miten pitkälle tunnereaktioitaan voi ilmaista, on hyvin vaistonvaraista ja täten haastavaa.

Thaimaassa vastapuolta ei pidä kuitenkaan koskaan pakottaa tunneilmaisuun. Tyynesti hymyilevä paikallinen voi puhjeta täysin arvaamatta aggressiiviseksi, ja tilanne johtaa pahimmillaan väkivaltaan.

Esimerkkitapaus

Eräässä tosielämän tilanteessa paikallinen taksikuski vaati italialaisilta turisteilta taksimatkan päätteeksi ylihintaa. Turistit reagoivat ylihinnoitteluun voimakkaasti, ja sen seurauksena hetkeä sitten hymyillyt taksikuski pahoinpiteli heidät henkihieveriin.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten hymyn taustalla piilee kompakti lataus. Ihmisen malja saattaa olla jo valmiiksi täysi. Hän tekee ylipitkiä työpäiviä, ja kenties taustalla on myös raha- ja perhehuolia. Pakotettu hymy murtuu täysin yllättäen, kun eteen tulee viimeinen niitti. Turistin on tärkeä ymmärtää tämä ja välttää kaikessa liian voimakkaita reaktioita.

Mustasukkaisuus

Thaimaalaiset naiset ovat miehistä voimakkaasti mustasukkaisia. Turistin ei kannata ottaa vastakkaiseen sukupuoleen kylmiltään kontaktia. Aluksi on hyvä tarkastella, ketkä ovat mahdollisesti pareja. On myös tärkeää muistaa, että rahalla ei voi ostaa ystävyyttä.

On vaarallista joutua keskelle kiivasta mustasukkaisuusselkkausta. Kunnioita siis lähimmäistäsi. Thaimaalaiset ovat myös usein varsin omistushaluisia. Ei ole tavatonta, että naisjoukko tappelee keskellä katua miehen vuoksi.

Thaimaassa kepeältä tuntuvaan lomaromanssiin heittäytymisellä voi olla yllättävän suuret seuraukset. Romanssin päättyessä paikallinen saattaa kohdata yhteisönsä toimesta kauaskantoisia seurauksia.

Elekieli

Vaikka paikallinen hymy kätkee sisäänsä lukuisia tunteita, elekielen säännökset eivät ole Thaimaassa yhtä monimutkaisia. Fyysinen kontakti ei ole yleisesti ottaen tabu.

Jos vierailet lomasi aikana useamman kerran samassa ravintolassa, voit hyvin esimerkiksi halata tai suudella poskelle tutuksi tullutta tarjoilijaa. Vastakkaisen sukupuolen lähestyminen vaatii harkintaa, mutta erityisesti naiset voivat koskettaa huoletta toista naista.

Thaimaan-englanti

Hyvin harva turisti pystyy kommunikoimaan paikallisella thain kielellä. Useimmat toimittavat asiansa loman aikana englanniksi.

Turisti saattaa tulkita paikallisen ihmisen englanniksi lausuman asian täysin eri tavalla kuin mitä vastapuoli tarkoittaa. Peruspaikallinen puhuu yksinkertaista englantia. Pyri puhumaan vastavuoroisesti hitaasti ja hieman "lapsenomaisesti".

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja