Kaupungin ensimmäiset cityhuuhkajat muuttivat Espoon keskukseen – "On se aikamoinen yllätys"

Kuvaaja pääsi todistamaan city-huuhkajan illallista Helsingin Lammassaaressa 0:51
Video: Cityhuuhkaja bongattiin viime lokakuussa myös Helsingin Lammassaaresta.

Kaupunkihuuhkajiin erikoistunut Raimo Seppälä sai muutama päivä sitten yllättävän yhteydenoton. Kennelliiton työntekijä oli huomannut Espoon keskuksessa olevasta työhuoneestaan, että naapuritalon katolle oli muuttanut huuhkajapariskunta. 

Cityhuuhkajia nähtiin Helsingissä 2005–2012, mutta Espoossa niitä ei tiettävästi ole aiemmin nähty.

– Huuhkajat siirtyivät Helsinkiin citykanien perässä. Kun Helsingistä alettiin hävittää citykaneja, huuhkajatkin hävisivät. Espoossa kaneja on, joten oli looginen seuraus, että huuhkajatkin sinne siirtyivät, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan kaupunkihuuhkajaryhmän puheenjohtaja Raimo Seppälä.

Silti ilmoitus pesivästä parista urbaanissa Espoon keskuksesssa tuli Seppälälle yllätyksenä. 

– On se aikamoinen yllätys, että tulee näin hyvä havainto. Tämä näyttää vahvistavan teoriaa, että huuhkajat tulevat citykanien perässä, hän sanoo.

Poikasia odotellessa

Tällä kertaa cityhuuhkajapariskunta valitsi pesimäpaikakseen Espoon keskuksen toimistorakennuksen katon. 

Naaras makaa hautomassa pesällä, joka on perustettu katolla olevan ohuen sorakerroksen päälle. Koiras vartioi lähistöllä. 

Jos linnut saavat hautoa rauhassa, iloinen perhetapahtuma on edessä huhtikuun puolivälin tienoilla. Poikasia kuoriutuu yleensä yhdestä kolmeen. 

Seppälä arvioi, että huuhkajia voi Espoossa olla muitakin, mutta pesiä on yleensä vaikea löytää. 

Älä häiritse hautovaa huuhkajaa!

Hautovan huuhkajan häiritseminen voi olla vaarallista, joten pesää ei saa lähestyä. Emo saattaa puolustaa pesää aggressiivisesti, ja pesintä voi häiriintyä. 

– Kiinteistön hallinnon kanssa olemme keskustelleet, ja he ovat erittäin myötämielisiä asialle ja pitävät huolta, että sinne katolle ei mennä, Seppälä kertoo. 

Helsingin cityhuuhkajista kuuluisin oli Bubiksi nimetty lintu, joka keskeytti Suomen ja Belgian välisen jalkapallo-ottelun kesäkuussa 2007. Myös Forumin katolla 2011 pesineet huuhkajat saivat laajaa julkisuutta.

Erittäin uhanalainen lintu

Forumin huuhkajia pääsi poikasvaiheessa seuraamaan turvallisesti matkan päästä, kun emot toivat pesälle ruokaa. Jos kaikki sujuu hyvin, sama voi olla edessä myös Espoossa. Pesälle näkyy hyvin naapuritalon rappukäytävästä.

– Seuraamme sieltä, miten pesintä sujuu. Huhti–toukokuun vaihteessa poikasia pitäisi alkaa näkyä, kun ne uskaltautuvat pesästään, Seppälä arvioi. 

Huuhkajia vainottiin Suomessa pitkään, minkä vuoksi Euroopan suurin pöllö on arvioitu tänä vuonna erittäin uhanalaiseksi. Suomen pesimäkanta on 1 200 paria. Vaino on viime vuosikymmeninä vähentynyt, minkä arvellaan auttaneen huuhkajan sopeutumista ihmisen läheisyyteen. 

Lue myös:

    Uusimmat