Mainos

Kauppakeskusten turvallisuus syyniin

Myyrmannin pommi-isku on lisännyt vartiointia muissa kauppakeskuksissa. Jo pelkällä näkyvyydellä halutaan luoda mielikuvaa turvallisuudesta. Nyt mietitään riittääkö se, vai pitäisikö vartointiliikkeille antaa valtuudet ruumiintarkastuksiin.

- Lentoasemilla ja joissakin urheilutapahtumissa on hyväksytty se, että entistä enemmän katsotaan vähän mitä ihmisillä on mukanaan. Jos tämä alkaa koskea muitakin julkisia tiloja, niin sitten tätä kehitystä ei ehkä voi välttää meilläkään, maalailee Kauppakeskus Itäkeskuksen toimitusjohtaja Arto Asikainen.

Vaikka massatarkastuksia ei näillä näkymin sallita, lisää turvattomuuden tunne muiden vartiointipalvelujen kysyntää. Jo nyt turvallisuusjärjestelmät maksavat kaupalle yli sata miljoonaa euroa.

- Se on jo tänä päivänä iso kustannuserä. Se ei varmasti nyt ainakaan pienene tällaisten tapahtumien johdosta vaan paineita tulee varmaan olemaan enemmän toiseen suuntaan, sanoo Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires.

Wires uskoo, että pommi-isku vaikuttaa jatkossa kauppakeskusten suunnitteluun ja tilannetta arvioidaan heti huomenna Kaupan keskusliiton turvallisuusvaliokunnassa. Esimerkiksi Helsingin keskustassa markkaratalon jättiremontin suunnittelua viilataan jonkin verran lasirakenteiden osalta.
- Siihen tehdään karkastu lasi, joka menee rikkoituessaan raekuuromaiseksi, eikä se tule alas leijailevian lasikappaleina, kuvailee Spondan kiinteistöjohtaja Veikko Majava.

Spondassa vakuutetaan, että jo ennen Vantaan pommi-iskua kauppakeskuksista on pyritty tekemään turvallisia rakentamalla niistä avaria, katveettomia tiloja.

- Valvontahan niissä tulee tämmösillä teknisellä valvonnalla paranemaa, mutta jos joku haluaa tehdä tällaisen itsemurhateon niin ei sitä voi estää valvontakameroillakaan, Majava sanoo.

(MTV3)

Katso myös Leea Ollikaisen juttu aiheesta
(Talousuutiset 14.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.