Mainos

Kauniit kynnet ruokavaliolla ja kotihoidolla

Kauniit kynnet ovat ruokavalion ja kotihoidon tulosta. Terveitä kynsiä ei saa ilman terveellistä ravintoa, mutta huolitellun olemuksen takaa vasta kynsien oikeaoppinen hoito.

Kynsi on sarveiskerroksen joustava suoja, joka muodostuu orvaskeden ja ihon solujen kovettumisesta – keratinisoitumisesta. Kynsi koostuu samasta valkuaisaineesta kuin hiuskin. Toisin kuin usein luullaan, kalsiumia kynnessä ei ole sen enempää kuin muussakaan keratiinissa.

Hauraista kynsistä kärsiville suositellaan A-vitamiinia. Kynsien huonovointisuus voi kertoa myös raudan, piin tai biotiinin puutteesta. Toisinaan apu löytyy vahvistavista hoitovoiteista ja vitamiineista.

Kynsien hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota muustakin kuin esteettisestä syystä. Toisinaan kynnessä näkyvä muutos voi olla sairauden, esimerkiksi psoriasiksen tai sydämen vajaatoiminnan merkki. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä. Pelkästään kynnen kasvu voi hidastua vaikkapa kylmän ilman, dieetin tai vähäisen liikunnan aiheuttaman huonon verenkierron takia.

Viilaa oikeaoppisesti

Kauniit kynnet ovat myös oikeaoppisen hoidon tulosta. Liian pitkät kynnet haurastuvat ja lohkeilevat helposti, joten kynsien leikkaaminen riittävän usein on tärkeää. Kynsiammattilaiset suosittelevat leikkauksen sijaan viilausta, joka tehdään yhdensuuntaisesti. Varpaiden kynsiä lyhennettäessä on hyvä muistaa, että kynnet tasoitetaan oikeaoppisesti suoraan varpaiden päiden muotoisesti kulmia kadottamatta.

Kynsien hoitoon on olemassa kynsinauhavoiteita, jotka hoitavat vaurioituneita kohtia ja ennalta ehkäisevät tehokkaasti vaurioiden syntyä. Myös kynsilakan alle laitettava aluslakka hoitaa ja vahvistaa kynsiä.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: Johanna Tamminen, Niina Pinjola, terveyskirjasto.fi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.