Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Jotkut elintarvikkeet vanhenevatkin pakkasessa yllättävän nopeasti.
Ruokaa pakastimeen säilövän kannattaa muistaa, etteivät raaka-aineet säily loputtomiin pakastettunakaan.
Marttojen mukaan elintarvikkeet säilyvät yleisesti ottaen pakastimessa hyvinä kuukausia. Liian pitkä säilytysaika huonontaa kuitenkin ruokien laatua ja tuotteiden pilaantuminenkin on mahdollista. Liha- tai kalatuotteissa tämän huomaa useimmiten pilaantuneesta hajusta tai oudosta väristä. Kaikki tuotteet on syytä pakastaa tuoreina. Pakastin ei muuta valmiiksi huonolaatuisia tuotteita tuoreiksi!
Elintarvikkeet pakastetaan teollisuudessa nopeasti -40 asteeseen, jolloin niiden mikrobi- ja entsyymitoiminta lakkaa. Pakasteet ovat valmiita, puolivalmiita tai kypsennettäviä tuotteita, joita käytetään kuten vastaavia tuoretuotteita. Pakasteiden myyntipakkauksissa on tarkat säilytys-, sulatus- ja käyttöohjeet sekä viimeinen myyntipäivä.
Näin ruoat säilyvät
Savustetut makkarat ja rasvainen kala 1 kk
Sisälmykset 2 kk
Leipä 3 kk
Leivonnaiset 3 kk
Kala 3 kk
Jauheliha 3-4 kk
Valmisruoat 3-4 kk
Sianliha 4-6 kk
Riista 6-8 kk
Marjat 8 kk
Vasikanliha ja siipikarja 8-10 kk
Hedelmät ja naudanliha 10-12 kk
Vihannekset: 18 kk
Marttojen vinkkejä pakastamiseen
1. Kun pakastat suurehkoja määriä, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä pakastuslämpötilan (-24 C) saavuttamiseksi.
2. Pakkaa tuotteet tiiviiseen, kullekin tuotteelle soveltuvaan materiaaliin.
3. Annostele tuotteet sopiviin kertakäyttöeriin. Merkitse pakkauksen päälle sen sisältö ja pakkauspäivä.
4. Pane elintarvikkeet pakastimeen hyvin jäähdytettyinä.
5. Siirrä pakastin säilytyslämpötilaan (-18 C) noin vuorokauden kuluttua.
6. Tarkkaile, ettei pakastimen lämpötila nouse yli -18 asteen. Tämä heikentää ruokien makua ja ravintopitoisuutta.
Lähde: Marttaliitto, Ruokatieto
(MTV3)