Katso koko lista: Tällaisia etuja pääministerin asunnolla tarjotaan aamiaisten lisäksi – siivousta, sisustusta ja saunakaljoja

6:19
Sanna Marin kertoi Joonas Nordman Show'n revolverihaastattelussa rakastavansa aamuhetkiä.

Kesärannassa tarjotaan monenlaisia pääministerin virka-asuntoon ja tehtäviin liittyviä palveluita. Kohun nostanut ateriaetu on vain yksi niistä.

Valtioneuvoston kanslia päivitti sunnuntaina arviotaan pääministerin ateriaetujen todellisesta summasta.

Viime viikon alussa Iltalehden uutisoiman 300 euron sijaan ateriaetuun uppoaakin kuukausittain noin 850 euroa veronmaksajien rahoja. 

– Meillä ei ole vielä tietoa kokonaissummasta, mutta voimme toimittaa sen kun asia selviää, Marinin erityisavustaja viestitti MTV:lle sunnuntaina illalla. 

Marin ilmaisi viime viikolla halunsa selvittää ateriaetuun liittyvät epäselvyydet ja kertoi niin ikään aikovansa maksaa siitä aiheutuneet kustannukset. Marin perheineen on nauttinut edusta tammikuusta 2020 kuluvan vuoden toukokuulle saakka, eli Kesärannassa asumisen ajan.

Ateriaedun lisäksi pääministerin virka-asunnolla tarjotaan monia muita palveluita ja etuja.

Valtioneuvoston kanslia on linjannut pääministerin virka-asuntoon ja Kesärannan edustustiloihin liittyvistä palveluista viimeksi kesäkuussa 2019.

MTV Uutiset koosti ohjeen keskeisen sisällön tähän artikkeliin.

Ei asumispakkoa

Pääministerin virka-asunnosta ja sen palveluista säädetään laissa.

Sen mukaisesti pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys, sisustus ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.

Kesärantaa hallinnoi valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt, jossa vuokralaisena toimii valtioneuvoston kanslia.

Pääministerin ei tarvitse asua Kesärannassa jos hän ei tahdo. 

Aamiaistarvikkeita kylmiöön

Pääministerin virka-asuntoon kuuluviin palveluihin sisältyvät esimerkiksi virka-asunnon ylläpitoa ja turvallisuutta koskevat palvelut. 

Ravitsemispalveluista ohjeessa linjataan näin: 

Pääministerin asuessa tai yöpyessä virka-asunnossa, edustustilojen myyntipalvelusta voi tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa.

Ohjeen mukaan ateriapalveluista syntyvät "kohtuulliset kulut" maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista.

Ohjeessa ei oteta kantaa siihen, mitä kohtuullisilla kuluilla tarkoitetaan. 

Yksityiset perhejuhlat, kuten syntymäpäivät ja vastaavat, eivät mene valtion piikkiin.

Pääministeri voi järjestää virka-asunnollaan ja Kesärannan tilossa yksityisjuhlia ja niihin voidaan tilata tarjoiluita valtioneuvoston edustustilojen myyntipalvelusta.

Näiden juhlien kustannukset kuitenkin laskutetaan yksityisinä kustannuksina.

Saunasaippuat ja -kaljat valmiina

Valtioneuvoston kanslia vastaa myös Kesärannan piha-alueiden hoidosta, virka-asunnon siivouksesta, pesulapalveluista ja niihin tarvittavista aineista.

Siivouspalvelut eivät kuitenkaan ohjeen mukaan yllä automaattisesti aivan kaikkialle: Yksityistilat siivotaan ohjeen perusteella vain sovitun mukaisesti. 

Meren ääressä Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Kesärannan tiloihin ja saunalle hankitaan myös henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät pesuaineet.

Kun Kesärannassa järjestetään virkatehtäviin liittyviä edustus- ja kokoustilaisuuksia, kuten hallituksen kokouksia tai valtiovieraiden kestityksiä, menot maksaa jälleen valtio.

– Saunalle on mahdollista tilata pelkät tarjoilut ilman tarjoiluhenkilökuntaa etukäteen valmiiksi. Saunalla on lisäksi jatkuvasti tarjolla virvokkeita sekä mietoja alkoholijuomia, jotka maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista kerran kuussa, ohjeessa sanotaan.

Palvelu pelaa ympäri vuorokauden.

– Edustus- ja kokoustarjoiluja voidaan toimittaa 24/7, kunhan tilaus on tehty etukäteen arkena virka-aikana.

Vartijoita ja valvontaa

Vaikka pääministerillä ei ole asumispakkoa Kesärannassa, ohjeessa todetaan, että henkilöturvallisuuteen liittyvät seikat voivat toisinaan puoltaa pysyvämpää asumista virka-asunnolla.

Kesärannan alueen, tilojen ja virka-asunnon turvallisuudesta vastaa valtioneuvoston kanslian valmiusyksikkö. 

Kesärantaa valvotaan teknisesti ja vartioidaan "kulloisenkin tarpeen mukaisella" turvallisuushenkilöstön määrällä. Tähän määrään ei ohjeessa oteta kantaa.

Turvallisuuspalvelut valtioneuvoston kanslia hankkii ostopalveluina.

Pääministerin virka-asunnossa on käytössä langaton lähiverkko.

Virkakäyttöön tarkoitettua langallista verkkoa ei voi ohjeen mukaan ottaa yksityiseen käyttöön, mutta tarvittaessa pääministerille ja hänen perheelleen voidaan hankkia erillinen kiinteä verkkoyhteys asunnolle.

Poliisi selvittää virkamiesten toimia

Ohjeistuksen on allekirjoittanut alivaltiosihteeri Timo Lankinen, jonka tehtävänä on johtaa ja valvoa kanslian toimintaa. Ohjeen kirjaamispäivä ajoittuu Marinin edeltäjän Antti Rinteen hallituskauden alkuun.

Pääministerin ateriaetuun liittyvistä lakiteknisistä epäselvyyksistä ja suuruudesta viikon alussa uutisoineen Iltalehden selvitysten mukaan ateriaedun lainmukaiset perusteet eivät selviä ohjeista.

IL ei artikkelinsa mukaan ole saanut Lankiselta lisäselvitystä asiaan toistuvista pyynnöistä huolimatta.

Ohjeen mukaan pääministerille tarjottujen palveluiden tulisi tukea pääministerin tehtävien hoitoa. Olennaisiksi seikoiksi mainitaan myös resurssien tehokas käyttö ja valtion varojen tarkoituksenmukainen käyttö.

Poliisi  tiedotti viime viikolla aloittavansa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta.

Selvitys koskee virkamiesten toimia, ei pääministeriä itseään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja