Katso kartasta, onko sinun kotikunnassasi puutiaisaivokuumetta – THL laajentaa rokoteohjelmaansa

Missä punkit vilistävät? THL:n ylilääkäri vastaa, miten voit suojautua punkkeja vastaan 7:26

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa laajentavansa rokotusohjelmaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Uutena alueena rokotusohjelmaan lisätään Kustavi sekä osia Lohjanjärven saaristosta.

Puutiaisaivokuumetta aiheuttaa TBE-virus, joka leviää punkkien pureman välityksellä ihmiseen. Alueilla, jossa puutiaisaivokuumetta esiintyy merkittävästi, asukkaille tarjotaan TBE-rokote. 

Tällä hetkellä maksuttomia rokotteita annetaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino muistuttaa, että rokote on tarpeellinen riskialueilla. Rokote ei kuitenkaan suojaa punkeilta tai estä niitä tarttumasta ihoon.

Punkit levittävät myös borrelioosia, jota vastaan ei ole rokotetta. Oireina ovat kuume, väsymys ja lihaskivut.

Hoitamaton borrelioosi voi myöhäisoireina aiheuttaa aivokalvon tulehduksen sekä hermoperäisiä kiputiloja.

Ihmisten lisäksi punkit voivat tarttua myös lemmikkeihin.

– Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on tarpeen alueilla, joilla puutiaisia esiintyy erityisesti borrelioositartunnan estämisessä, ylilääkäri Leino neuvoo.

Tautitapausten määrä vähentynyt hieman

Kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdustapausta vuonna 2019.

Raportoitujen tautitapausten määrässä on näkyvissä pientä laskua viimeisen kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2018 rekisteriin ilmoitettiin 79 tapausta, ja vuonna 2017 tapauksia oli 82.

Vuosien 2015–2019 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen laskennallinen ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein Paraisten kunnassa, missä oli 53 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Neljässä viidestä kunnasta ei raportoitu yhtään tapausta viiden vuoden aikana.

Kaikki eivät sairastu

THL muistuttaa, että puutiaisaivotulehdus on kaksivaiheinen. Valtaosa infektion saaneista kärsii kuumeilusta ja epämääräisestä pahasta olosta, mikä kestää viikon verran. Monella tauti päättyy ilman varsinaista aivotulehdusta.

Arviolta kolmasosa sairastuu viikon kuumeettoman jakson jälkeen aivotulehdukseen. Potilas kärsii pahoinvoinnista, valonarkuudesta ja kuumeesta.

Aivotulehdus voi aiheuttaa pitkäaikaisia neurologisia ongelmia kuten esimerkiksi eriasteisia tuntohäiriöitä sekä halvausoireita.  

Lähteet: THL, Terveyskirjasto Duodecim

Päivitetty 3.3. klo 9:00: Alaotsikkoon korjattu sana puutiaisaivokuume oikeaan muotoon.

Katso, montako puutiaisaivotulehdustapausta sinun kunnasta raportoitiin vuosina 2015-2019.


Lue myös:

    Uusimmat