Kasvata rohkeuttasi – 10 vinkkiä

Rohkeuden kasvattamisen voi aloittaa pienin teoin vaikka vaihtamalla työmatkan reittiä, kirjoittamalla listan onnistumisista tai huutamalla metsässä. Joskus on tarpeen ottaa suurempia askelia, kuten uudelleenarvioida ihmissuhteita.

Analysoi vähemmän, tee enemmän

Voi olla helpompaa hypätä nopeasti kylmään järveen kuin edetä varvistellen ja hytisten vähän kerrallaan syvemmälle. Sama pätee yleisemminkin elämään: tee äläkä yliajattele. Liika analysointi luo tilaa itseluottamusta nakertaville epäilyille. Siinä vaiheessa, kun varpaat ovat jo laiturin reunalla, kannattaa ehkä vain hypätä.

Inspiroidu keräämällä hyvää lähelle

On helpompaa olla rohkea, kun tuntee olonsa hyväksi ja saa hieman avitusta itseluottamuksen rakentamiseen. Tietoisuuteen kannattaa tarkoituksellisesti tuoda asioita, jotka saavat edellä mainittuja asioita aikaan.

Lue kirjoja, jotka innoittavat ja kerryttävät tietoa ja itseluottamusta. Täytä Facebookin uutisseinäsi ihmisillä, jotka motivoivat sinua. Keskustele unelmiensa perään lähteneiden ja elämäänsä onnellisuuden tuntua luoneiden henkilöiden kanssa.

Jos ympärilläsi pörrää ihmisiä, joilla on aina vain huonoa sanottavaa eikä juuri yritystä tehdä mitään asioiden parantamiseksi, ala viettää enemmän aikaa sellaisten tyyppien kanssa, jotka tekevät ja tykkäävät muutakin kuin kyttyrää. He inspiroivat esimerkillään sinuakin elämään rohkeammin.

Astu ulos mukavuusalueelta

Elämä ajautuu helposti uomaan, josta ei juuri poiketa muualle. Menetkö aina samaa reittiä töistä kotiin? Teetkö aina samaa ruokaa? Syötkö aina samassa ravintolassa? Matkustatko aina samaan paikkaan lomalle? Onko siitä ikuisuus, kun viimeksi aloitit jotain ihan uutta ja olit rehellisesti keltanokka?

Rutiinien muuttaminen kasvattaa rohkeutta. Valitse eri reitti. Kokeile uutta reseptiä. Tee pöytävaraus suitsutusta saaneeseen ravintolaan. Mene alkeiskurssille vaikka ratsastamaan, kokkaamaan, tekemään ristipistoja tai valamaan savea.

Kirjoita lista onnistumisista

Jokainen on ollut joskus rohkea, olipa se sitten ihmissuhteessa, töissä tai vaikka autokaupoilla. Listaa hetket, jolloin sinä olet toiminut rohkeammin kuin olisit uskonut. Saattaa olla, että joitakin hetkiä ei ole edes tunnistanut tapahtumahetkellä rohkeudeksi, vaan niitä on pitänyt itsestäänselvyyksinä – sitähän on vain yksinkertaisesti tehnyt, mitä piti tehdä.

Kun hetkiä miettii tarkemmin, niiden taustalta voi löytää jonkin yhteisen nimittäjän tai tunteen, jonka avulla ymmärtää, mikä itseä motivoi. Tällöin saa myös rohkeutta uskoa siihen, että pystyy samaan uudelleen.

Tiedä, että on OK pelätä ja epäillä

Rohkeus ei tarkoita pelon poissaoloa. Jos olisi täysin peloton, olisi kuollut. Rohkeat ihmiset vain pakottavat itsensä menemään eteenpäin pelosta huolimatta.

Muista, että itsensä epäilykään ei merkitse kyvyttömyyttä olla rohkea. Aina, kun lähtee kohti jotakin uutta, epäilykset nostavat päätään – eihän silloin ole vielä tarvittavaa kokemusta muodostaa realistista käsitystä siitä, miten hyvin asiat tulevat menemään.

Kun huomaat pelkääväsi, ole kiltti itsellesi. Hyväksy, että on inhimillistä tuntea pelkoa. Älä tuomitse tunteitasi hyviksi tai huonoiksi, vaan tunnista ne, päästä niistä irti ja keskitä huomiosi tavoitteeseen.

Tiedä, että on OK epäonnistua

On rohkeaa tavoitella unelmiaan, vaikka on mahdollista, että ne eivät toteudu. On rohkeaa nousta takaisin ylös, karistella liat päältään ja jatkaa matkaa. On rohkeaa mennä eteenpäin silloin, kun lopputuloksesta ei ole mitään takeita.

Matkan varrella tulee monia syitä lopettaa. Jos kokee asian toteuttamisen arvoiseksi, jatkaa siitä huolimatta.

Puolusta toisia ja itseä

Kun puhuu toisen ihmisen puolesta, oma rohkeus kasvaa. Jos toiveenasi on olla niin rohkea, että uskallat nousta kiusaajia vastaan, älä anna toistenkaan joutua kiusatuiksi. Sano ääneen, jos jotakuta kohdellaan epäreilusti tai toisesta juoruillaan ilkeästi.

Opettele huutamaan

Joidenkin ihmisten itsetunto on niin alhaalla, että he eivät ”osaa” korottaa ääntään. Tällöin voi olla hyvä opetella huutamaan. Se onnistuu vaikka huutoja sisältävien kamppailulajien tunneilla, mutta jos ne eivät harrastuksena innosta, voi lähteä vaikka metsään huutamaan tai huutaa kotona tyynyyn. Vatsasta lähtevä huuto on valtava energian ja rohkeuden lähde.

Määritä ydinarvosi

Mitkä ovat sinulle tärkeimmät perusperiaatteet, jotka antavat elämälle merkityksen ja suunnan? Kuuluuko niihin esimerkiksi rakkaus, perhe tai kunnianhimo?

Kun omat ydinarvonsa tuntee ja niiden mukaan elää, saa itseluottamusta sanoa ei pelolle ja kyllä elämälle. Silloinhan tietää, kuka on, mikä on itselle tärkeää ja mihin päin on menossa. Jos yksi ydinarvoistasi on esimerkiksi rehellisyys, niin jaat syvimmät tunteesi ja huolenaiheesi kumppanisi kanssa silloinkin, kun se saattaa johtaa konfliktiin.

Elä nykyisyydessä

Pelko on voimakas, koska se elää mielikuvituksessa. Pelko saa ihmisen kuvittelemaan tulevaisuuden, jota ei ole olemassa, ja pitää meidät jumissa. Pelon takia ihminen on varma, että jos hän tekee asian x, tapahtuu paha asia y: jos esimerkiksi pyytää palkankorotusta, pomo kieltäytyy ja itse näyttää typerykseltä.

Pelosta voi päästä irti keskittymällä nykyhetkeen. Siinä auttavat esimerkiksi yksinkertaiset hengitysharjoitukset, joiden aikana keskittyy vain sisään- ja uloshengitykseen, hengityksen ääneen sekä nousevaan ja laskevaan vatsaan. Kun mieleen tulee jokin ajatus, se huomataan ja vapautetaan palauttamalla keskittyminen hengitykseen.

Lähteet: Thesimplyluxuriouslife.com, Edition.cnn.com, Mindbodygreen.com, Goodlifezen.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat