Mainos

Käsittämätön määrä tietoa: Näin hurjasti kasvaa suomenkielinen Wikipedia päivittäin

Mietipä sen tietokirjan kokoa, joka sisältäisi kaikki Wikipedian artikkelit.

Pelkästään suomenkielisiä artikkeleita internetissä julkaistavassa vapaan sisällön tietosanakirjassa on yli 400 000. Yksi sivuston vapaaehtoisista ylläpitäjistä on yliopistolehtori Vesa Jarva.

– Uusia artikkeleita luodaan keskimäärin 40–50 päivässä, sanoo Jarva, jonka ”wikipediaura” on kestänyt jo yli kymmenen vuotta.

Artikkelien määrä vaihtelee kuitenkin melkoisesti. Jarvan tutkittua määriä selvisi, että marraskuussa 2016 uusien artikkelien keskimäärä tippui 37 artikkeliin päivässä. Se oli yli 50 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa 2016, jolloin uusia artikkeleita luotiin keskimäärin 82 päivässä.

Kaikkia uusia artikkeleita ei käydä systemaattisesti läpi, mutta suomenkielisessä Wikipediassa on käytössä tuoreiden muutosten arviointi eli seulonta. Suomessa vapaaehtoisia seulonnan tekijöitä on lähes 900. He käyvät tehdyt muutokset läpi ja joko hyväksyvät tai hylkäävät ne.

Lisäksi noin 800 Wikipedian käyttäjää Suomessa omaa statuksen, joka oikeuttaa heidät tekemään muutoksia ilman erillistä seulontaa. He eivät voi kuitenkaan hyväksyä muiden käyttäjien muokkauksia.

Jarva tarkisti viime vuonna noin 1500 tehtyä muokkausta ja arvioi yli 100 uutta artikkelia.

– Minun osani oli 30 muokkausta ja kaksi uutta artikkelia viikossa. Sen kun suhteuttaa siihen, että parhaimmillaan viikossa tehdään yhteensä 15 000 muokkausta niin onneksi en tee tätä yksin.

Ylläpitäjiä Suomesta löytyy Jarvan lisäksi 37 kappaletta. Vertailun vuoksi englanninkielisellä wikillä ylläpitäjiä on 1 274. Heidän hoidettavanaan on tosin yli viisi miljoonaa artikkelia.

***

7:04

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.