Käsipystyä päivää! Poliisi ei aio sakottaa tästä rikkeestä – vielä

Tieliikennelain mukaan tänään on viimeinen päivä kun saa ajaa nastarenkailla. Poliisi pystyy kuuntelemalla tunnistamaan auton, jonka alla on yhä nastat.

Tänään on nastarenkaat vaihdettava kesärenkaisiin, ellei keli sitä estä. Paniikki silti seis – poliisi ei aiokaan heti sakottaa nastarenkailla ajamisesta. 

– Vielä on mahdollisuus yöpakkasiin ja liukas voi yllättää vielä Salpausselän pohjoispuolella, toteaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Ilkka Kantola.

Poliisi on tietoisesti valinnut, ettei nastarenkaista sakoteta heti alkuun. Sakon saanut voi valittaa sakosta oikeuteen, jolloin hän saattaa tuoda ilmi sellaisen seikan, mitä ei ole sanonut sakotustilanteessa. 

– Jos ihminen sanoo, että hän on lähdössä viikonloppuna Lappiin niin aika vaikea poliisin on kontrolloida tai tarkistaa, että onko hän oikeasti menossa. 

– Jos jää varteenotettava epäilys, niin on parempi, ettei poliisi seuraa nastarenkaiden käyttöä heti pilkuntarkasti. 

Milloin poliisi sitten alkaa sakottaa nastarenkaista?

– Se riippuu ihan keleistä. Jos esimerkiksi viikkoon - puoleentoista ei pääkaupunkiseudulla ole yhtään pakkasyötä eikä sääennuste sitä lupaa, niin sitten nastarenkaista saa vähintään kirjallisen huomautuksen tai rikesakon. Pohjoisessa mennaan samalla periaatteella, eli sitten kun on varmuudella kesäkelit, Kantola kertoo

Käsipysty käräyttää

Komisario Kantola kertoo, että nastarenkailla ajavat saadaan selville käsipystyllä, eli poliisi on itse ulkona autosta ja kuuntelee kenet pysäyttää.

– Nastarenkailla lähestyvän auton kuulee monen sadan metrin päästä. 

Turha nastarenkaan käyttö murentaa tienpintaa ja nostaa asvalttipölyä. Lisäksi rengas kuluu ja sen reunat pyöristyvät eli ne eivät enää seuraavana talvena pidä yhtä hyvin.

Kantolan mukaan yksittäisiä autoilijoita tavataan ajamassa nastarenkailla Etelä-Suomessa vielä kesäkuussakin.

Sakko nastarenkailla ajamisesta on noin neljän päiväsakon verran. Kesäkuussa jopa kuusi.

– Sakko lasketaan niin, että nettoansiosta vähennetään 250 euroa perusturvaomavastuuta ja loppu jaetaan 60:lla. Näin saadaan yhden päiväsakon hinta, Kantola kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat