Mainos

Karu totuus suomalaisesta työelämästä: Eniten sairauspoissaoloja mielenterveyden häiriöiden vuoksi – "Kasvu näkyy niin ylemmillä ja alemmilla toimihenkilöillä"

Mielenterveyden häiriöt ovat tällä hetkellä suurin ryhmä Kelan korvaamissa sairauspäivärahoissa, käy ilmi Kevan ja Terveystalon teettämästä selvityksestä. 

Keva ja Terveystalo selvittivät yksityisen ja julkisen sektorin henkilöstön työkyvyttömyyttä ja sen kustannusvaikutuksia. 

Työkyvyttömyyden kustannukset olivat tarkastelluissa organisaatioissa keskimäärin 6,8 prosenttia palkkasummasta.

Erot ääripäiden välillä olivat merkittäviä: kustannukset vaihtelivat 3 ja 11 prosentin välillä organisaatioiden palkkasummasta.

Merkittävin sairauspoissaoloja aiheuttava ryhmä mielenterveyden häiriöt

Suurimman työkyvyttömyyden kustannuserän aiheuttivat sairauspoissaolot, jotka kattoivat miltei kolme neljästä kaikista työkyvyttömyyden kustannuksista.

Sairauspoissaolokustannukset olivat noin prosenttiyksikön suuremmat kuntaorganisaatioissa kuin yksityisyrityksissä. 

Merkittävin sairauspoissaoloja aiheuttava sairausryhmä oli mielenterveyden häiriöt. Niiden osuus korvatuista sairauspäivärahapäivistä nousi viime vuonna lähes kolmanneksen. 

– Viimeaikainen mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen kasvu näkyy niin ylemmillä ja alemmilla toimihenkilöillä kuin työntekijöillä ja yrittäjilläkin, toteaa Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren tiedotteessa.

– Yleisimpiä mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ovat naisilla alempien toimihenkilöiden ryhmässä, Blomgren kertoo.

Osasairauspäivärahan käyttö edisti työhön osallistumista

Työterveyslaitoksen tekemissä tutkimuksissa ilmeni, että osasairauspäivärahan käyttö täyden sairauspäivärahan sijaan edisti työhön osallistumista ja samalla säästi sosiaaliturvakustannuksia. 

Sen sijaan työeläkekuntoutuksena tarjotun ammatillisen kuntoutuksen vaikuttavuus työhön osallistumiseen oli pieni.

Kevan ja Terveystalon tutkimuksessa vertailtiin 63 kuntaorganisaation ja 62 yrityksen työkyvyttömyyden kustannuksia. Tarkastellut kuntaorganisaatiot työllistävät 400 000 henkilötyövuotta ja yritykset 48 000 henkilötyövuotta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja