Mainos

Kartta: Lunta tulossa osaan maata – milloin ensilumi sataa keskimäärin alueellasi?

Paikoin maan pohjoisosaan ja keskivaiheille sekä itään ennustetaan tiistain vastaiseksi yöksi räntä- ja lumisateita. Tähän aikaan vuodesta ensilumi on jo satanut keskimäärin laajalti Lapissa ja sataa näihin aikoihin paikoin maan keski- ja itäosassa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan ensimmäiset lumisateet satelevat tunturien huipuille jo varhain, tavallisesti elo-syyskuussa. Ensimmäinen ehjä lumipeite ja pysyvä lumipeite tulevat eri puolille Suomea hyvin eri aikaan.

Ensilumen ja pysyvän lumen tulon ajankohdat keskimäärin

Klikkaa lumihiutaleita kartoilta ja näet ensimmäisen ehjän lumipeitteen sekä pysyvän lumipeitteen tulon keskimääräisen ajankohdan alueella vuosina 1981-2010.

Ensilumi sataa paikoin pohjoisimpaan Lappiin keskimäärin syyskuun lopussa tai lokakuun alussa, laajemmin maan pohjoisosaan ja paikoin itään ja maan keskiosaan lokakuun puolivälin ja loppupuolen paikkeilla. Lännessä ensilumi sataa keskimäärin lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, maan eteläosassa laajalti vasta marraskuun alkupuolella. Aivan etelärannikolla ja Ahvenanmaalla ensilumi tulee keskimäärin vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Ensilumeksi katsotaan tilanne, kun lumensyvyys on aamulla kello 8 tehdyssä mittauksessa vähintään yksi senttimetri. Kesäaikana mittaus tehdään kello 9.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä varhaisin ensilumi on satanut 29. syyskuuta 1928, mutta keskimäärin ensilumi sataa 19. marraskuuta. Talvella 2013-2014 ensimmäinen ehjä lumipeite satoi Kaisaniemessä vasta 12. tammikuuta 2014.

Tänä syksynä ensilumi satoi paikoin Pohjois- ja Keski-Lapissa lokakuun alkupuolella suunnilleen tavanomaiseen aikaan. Enontekiön Karesuvannolla lunta oli 5. lokakuuta jopa 24 senttimetriä. Nämä lumet eivät jääneet maahan.

Pysyvä lumipeite tulee joskus myöhään

Pysyvää lumipeitettä saadaan odotella osassa maata välillä uuden vuoden puolelle, esimerkiksi Helsingissä joskus jopa helmi-maaliskuulle. Varhaisin pysyvä lumipeite on tullut Helsingin Kaisaniemeen 28. lokakuuta 1941, keskimäärin pysyvä lumi sataa 31. joulukuuta. Viime talvena pysyvä lumi tuli Helsingissä 11. tammikuuta 2015, Turussa vasta 30. tammikuuta. Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin lunta on maassa yhtäjaksoisesti vähintään yksi senttimetri.

Keskimäärin pysyvä lumipeite tulee laajalti Lappiin jo lokakuun loppupuolella ja marraskuun alussa. Maan keskivaiheille ja itään pysyvä lumipeite tulee keskimäärin marraskuun aikana, maan länsi- ja eteläosaan puolestaan laajalti vasta joulukuussa, paikoin vasta tammikuun alkupäivinä.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja