Kärsitkö sinäkin? Yöllinen ongelma voi pilata seksielämän

Parempaa elämää nukkumalla? Näin uni vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveyteen 11:24
KATSO MYÖS: Uni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen. Haastattelussa Terveystalon unen asiantuntijalääkäri Eevert Partinen.

Tutkimus yhdisti unettomuuden erityisesti naisten seksuaaliseen tyydyttymättömyyteen. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan unettomuus naisilla on yhdistetty seksuaaliseen tyydyttymättömyyteen. Journal of Psychosomatic Research -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että yli puolet unettomuuden kanssa kamppailevista naisista kärsi ongelmista liittyen orgasmin saavuttamiseen. Heidän seksuaalinen tyytyväisyytensä oli kaiken kaikkiaan matalampi kuin tyydyttymättömillä naisilla, jotka eivät unettomuudesta kärsineet. 

Tutkimukseen osallistuneista naisista alle kolmannes koki hyvistä unista huolimatta seksuaalista tyydyttymättömyyttä.

Unettomuudesta kärsivät miehet raportoivat niin ikään seksiongelmista, mutta ongelmia ei ollut yhtä paljon kuin naisilla. Tutkimukseen osallistuneista univajeisista miehistä orgasmivaikeuksista ja kaikenkaikkisesta tyytymättömyydestä kärsi 23 prosenttia, kun 12,5 prosenttia kärsi seksivaikeuksista ilman unettomuutta.

– Naisilla oli noin kaksinkertaisesti sekä seksuaalitoiminnan häiriötä sekä unettomuutta kuin miehillä, totesi tutkimusta johtanut Wilfred Pigeon Rochesterin yliopistosta The Sunille.

Pigeonin mukaan unettomuus yhdistettiin kuitenkin heikompaan seksuaalitoimintaan niin miehillä kuin naisillakin. Viime vuonna julkaistu Stanfordin yliopiston tutkimus paljasti sekin mahdollisen yhteyden miesten erektiöhäiriön ja unettomuuden välillä. 

Yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten tutkijoiden tutkimukseen osallistui 1 266 aikuista, jotka olivat iältään keskimäärin 45-vuotiaita. Osallistujilta kysyttiin heidän seksihaluistaan, kiihottumisestaan, orgasmeista, tyydyttyneisyydestä ja kivusta. Lisäksi heiltä tiedusteltiin heidän unestaan ja siitä, miten huonot yöunet vaikuttivat mielialaan, energiaan ja ihmissuhteisiin. 

Näin unettomuus oireilee – voi olla seurausta stressistä

Terveyskirjasto määrittelee unettomuuden kyvyttömyydeksi nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät.

 Unettomuuteen voi liittyä nukahtamisvaikeuksia, vaikeutta pysyä unessa, liian aikaisin heräämistä tai unta, joka ei virkistä. Esimerkiksi stressi voi usein ilmetä unettomuutena, ja unettomuus onkin hyvin yleistä. Ainakin joka kolmas aikuinen kärsii vuoden aikana unettomuuden oireista.

Millaisia vaikutuksia univajeella on pidemmän päälle? Juttu jatkuu videon alla.

Minkälaisia vaikutuksia univajeella on pidemmän päälle? 0:55
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, minkälaisia vaikutuksia univajeella on terveydelle.

Keskimäärin ihminen tarvitsee unta 7–9 tuntia, mutta tarve on yksilöllinen.

– Jos nukutaan tunnista puoleen tuntiin liian vähän, puhutaan jo merkittävästä univajeesta, huomautti unen asiantuntijalääkäri Eevert Partinen hiljattain Huomenta Suomen lähetyksessä

Jatkuvasta univajeesta kertyy univelkaa, joka altistaa ylipainolle, ja voi myös nostaa syketasoa ja verenpainetta. 

Univelkaa voi yrittää kuitata pois nukkumalla tarpeeksi pitkään esimerkiksi viikonloppuna

Katso myös: Onko unilääkkeistä jotain haittaa?

Mitä haittaa unilääkkeistä on? 1:39
Millaista haittaa voi olla unilääkkeiden käytöstä?

Lue myös:

    Uusimmat