Pilaako kumppani yöunesi? Testaa 1,5 tunnin taktiikkaa – "Se ei ole merkki siitä, että parisuhteesi on karilla"

Valoisa vuodenaika haastaa untamme, katso unitohtorin niksit parempaan uneen 2:52
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto vinkkaa, miten laadukkaan unen todennäköisyyttä voi lisätä.

Uni saattaa tulla paremmin, jos nukkuu kumppanista erillään, mutta entä jos varsinainen "uniero" ei houkuttele? Kokeile 1,5 tunnin taktiikkaa saavuttaaksesi samat edut kuin eri huoneissa nukkumalla.

Patjoja valmistavan, Dreams-nimisen brittiyrityksen yli 15 000 henkilöä kattavassa kyselyssä 27 prosenttia myönsi nukkuvansa paremmin yksin kuin toisen seurassa. 55 prosentin mielestä kumppanin kuorsaus oli ärsyttävintä pedin jakamisessa. Kyselystä uutisoivat muun muassa Glamour ja New York Post.

Työelämäänkin vaikuttavalla univajeella on tunnetusti monia ikäviä seurauksia: ajatus takkuaa, ruokahalu kasvaa ja ärtynyt mieliala johtaa herkemmin riitoihin .Vaikutukset näkyvät myös parisuhteessa.

– Ihmiset voivat olla herkempiä riidoille, kun he ovat väsyneitä tai stressaantuneita, koska väsymys ja paineet voivat vaikuttaa kykyyn kontrolloida tunteita ja reagoida tilanteisiin rauhallisesti ja järkevästi, selittää Dreams-yrityksen uniasiantuntija Sammy Margo tiedotteessa.

Margo huomauttaa, että väsymys voi johtaa kommunikaatio-ongelmiin ja väärinymmärryksiin, jotka puolestaan johtavat riitoihin.

– Kaikkien pariskuntien pitää tehdä unesta prioriteetti parisuhteessaan, Margo kannustaa.

Yksi ratkaisu uniongelmiin parisuhteessa: Mikä on uniero?

Moni pariskunta on ratkaissut asian niin kutsutulla unierolla. Aihetunnisteella #sleepdivorce merkittyjä videoita on TikTokissa katsottu satoja tuhansia kertoja.

Uniero tarkoittaa käytännössä sitä, että parisuhteen osapuolet nukkuvat erikseen, esimerkiksi eri huoneissa. Aiemmin olemme kertoneet kolmen lapsen äidistä, joka vakuuttaa unieron tekevän ihmeitä seksielämälle. Myös somessa suosittu brittilääkäri on suositellut unieroa unenlaadun takaamiseksi.

– Kumppanien erikseen nukkumisessa on hyötyjä, sanoo myös unilääketieteeseen keskittyneen American Academy of Sleep Medicine -yhdistyksen konsultti, lääkäri Erin Flynn-Evans  CBS Newsille.

Flynn-Evans kertoo esimerkiksi tutkimusten osoittaneen, että kun toisella kumppaneista on unihäiriö, se voi vaikuttaa negatiivisesti myös toiseen nukkujaan

– Unikumppanit tuppaavat esimerkiksi heräämään samaan aikaan, kun toisella on unettomuutta, Flynn-Evans sanoo.

Samoin jos puolisoiden unirytmit eroavat toisistaan – toinen on yökukkuja, toinen herää anivarhain aamulla –, molempien uni kärsii.

Riittävä uni auttaa palautumaan ja täyttää energiavarastoja. Mutta entä jos ihminen ei nuku riittävästi? Lue, miten univaje rapauttaa terveyttäsi.

Unieroa ei kannata kokeilla turhaan

Unieroa ei tarvitse pelätä ainakaan sen vuoksi, että se olisi enne parisuhteen loppumiselle, sillä se ei ole merkki siitä, että läheisyys on loppu suhteessanne. Läheisyyttä voi olla ennen nukkumaanmenoa tai unieroa voi kokeilla vain arkiöisin ja tankata viikonloppuisin läheisyyttä samassa sängyssä.

Unieron ansiosta kumppanin kuorsaaminen ei kuitenkaan häiritse, kukaan ei vohki peittoasi, kumppanin yöllinen vessassa ravaaminen ei herätä jatkuvasti eikä toisen torkuttaminen ärsytä turhaan, jos oma herätyskello on soimassa vasta tunnin päästä. Lue merkit, joista tiedät nukkuvasi "roskaunta".

Toisaalta, jos mitään tällaisia ongelmia ei ole, uniasiantuntija Daniel Shade kannustaa CBS Pittsburghin haastattelussa nukkumaan samassa sängyssä. Shade huomauttaa, että vapauttamamme oksitosiini ja muut kemikaalit, joita kutsutaan "halihormoneiksi", auttavat tuomaan hyvää oloa ja lähentymään kumppanin kanssa.

On hyvä muistaa, että yhdessä nukkumisesta voi olla muutakin hyötyä. Monen uniapneasta kärsivän diagnoosi voi olla kiinni siitä, että kumppani havaitsee äänekkään kuorsauksen ja kuorsaaja osaa näin hakeutua tutkimuksiin. Ensisijainen ratkaisu kumppanin unihäiriöön ei olekaan eri sängyt, vaan hoitoon hakeutuminen.

Millainen tauti on uniapnea? Juttu jatkuu videon alla.

Miljoonalla suomalaisella uniapnea – lääkäri luettelee tyyppioireet 6:34
Miten uniapnea oirehtii? Entä miten sitä voi ehkäistä? Haastattelussa Miikka Peltomaa, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Unieron sijaan kokeile 90 minuutin taktiikkaa

Jos uniero ei kuulosta mukavalta tai asunnossa ei ole nukkumapaikkoja tarpeeksi, voi kokeilla myös toisenlaista tapaa taklata uniongelmat. Dreams-yrityksen uniasiantuntija Sammy Margo ehdottaa, että parisuhteessa nukahtamisen kanssa kamppaileva kävisi nukkumaan 1,5 tuntia ennen kumppania. Margon mukaan 90 minuutin kikalla voisi parantaa unen laatua ja määrää.

– Tämä on ihanteellinen aika, sillä se sallii sinun päästä syvän unen vaiheeseen, ennen kuin toinen edes tulee sänkyyn, Margo neuvoo aikaisin sänkyyn kömpiviä.

90 minuutin taktiikalla saa hyödyt pedin jakamisen tuomasta läheisyydestä, mutta ilman turhautumista siitä, että nukahtaminen kuorsaavan tai lakanoissa pyörivän kumppanin vieressä on vaikeaa. 

– Olemalla avoin tälle osoitat, että välität kumppanistasi ja tämän tarpeista. Se ei ole merkki siitä, että parisuhteesi on karilla, Margo vakuuttaa.

Katso myös: Uhkaako tylsä arki parisuhdetta?

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
Uhkaako tylsä arki suhdetta?  Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä antoi vinkkinsä MTV Uutiset Livelle.

 

Lue myös:

    Uusimmat