Arkisin syntyvän univajeen riskejä voi pienentää nukkumalla pitkään viikonloppuna, väittää tutkimus

Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn 1:41
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo, miksi nokosilla ei voi kompensoida vähiä yöunia.

Jäävätkö yöunet vajaaksi arkisin? Viikonlopun pitkillä unilla saat pienennettyä univajeen aiheuttamia terveysriskejä, kertoo tuore tutkimus.

Tulosten mukaan kaksi tuntia ylimääräistä unta viikonloppuisin voi vähentää sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä 63 prosentilla etenkin heillä, jotka saavat vähemmän kuin kuusi tuntia yössä unta arkisin, kertoo New York Post.

– Saimme selville, että viikonlopun "korvaava uni" oli yhteydessä alhaisempaan rintakivun, aivohalvausten ja sydänsairauksen riskiin, tutkijat kirjoittavat Sleep Health -alustalla, jossa tutkimus julkaistiin.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen The Centers for Disease Control and Prevention suosittelee yöunien pituudeksi vähintään seitsemää tuntia.

Heillä, jotka nukkuivat alle kuusi tuntia arkisin ja viikonlopun lisäunet jäivät nukkumatta, oli paljon enemmän sydänsairauksia, käy ilmi tutkimuksen tuloksista.

Kun taas heillä, jotka sallivat itselleen pidemmät yöunet viikonloppuisin, oli kaksi kolmasosaa pienempi todennäköisyys kohdata hengenvaarallinen lääketieteellinen hätätilanne elämänsä aikana.

Tutkimustulosten perusteella voidaan arvioida, ettei univaje ole välttämättä paha juttu, niin kauan kuin vajeen tasoittaa pidemmillä unilla säännöllisesti.

Liian vähäinen uni yhdistetty useisiin terveysongelmiin

Liian vähäinen uni on yhdistetty terveysongelmiin, kuten sydän- ja munuaissairauteen, korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen sekä lisääntyneeseen aivohalvausriskiin, kertoo New York Post.

Toisaalta aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi puolestaan ilmi, että liiallinen uni voi itse asiassa olla haitallistakin.

Ei ole täysin selvää, miksi liiallinen uni lisää aivohalvauksen riskiä, mutta asiantuntijat arvelevat, että taustalla voisivat olla muut terveysongelmat, kuten anemia, masennus tai epäliikunnallinen elämäntyyli.

Katso myös: Millaisia vaikutuksia univajeella on pidemmän päälle?

Minkälaisia vaikutuksia univajeella on pidemmän päälle? 0:55
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, minkälaisia vaikutuksia univajeella on terveydelle.

Lue myös:

    Uusimmat