Sairausriski voi nousta jopa 75 prosenttia: Huonounisille keski-ikäisille naisille ikäviä uutisia tutkimuksessa

Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn 1:41
KATSO MYÖS: Päivätorkut eivät korvaa yöunta – videolla unilääkäri kertoo syyn.

Vähäinen uni voi lisätä sydäntautiriskiä dramaattisesti – naisilla.

Hyvä uni on tärkeää, ja levosta pihistäminen voi pian kostautua. Amerikkalaisen sydänjärjestön tutkimuksessa selvisi, että vähäinen uni voi lisätä sydäntautia dramaattisesti naisilla, kertoo New York Post.

Riski naisilla, jotka nukkuvat alle viisi tuntia yössä

Sydänjärjestön Circulation-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sydäntautiriski nousee melkoisesti keski-ikäisillä naisilla, jotka nukkuvat alle viisi tuntia yössä. 

Pittsburghin yliopiston tutkijat seurasivat noin viittä tuhatta 42–52-vuotiasta naista 22 vuoden ajan. Naisten nukkumistottumuksia ja sydänterveyttä seurattiin tutkimusaikana. He kävivät tutkittavana enintään 16 kertaa ja esimerkiksi täyttivät kyselyitä unettomuusoireista. Näitä olivat esimerkiksi hankaluus nukahtaa, useat heräämiset öisin tai suunniteltua aikaisemmin herääminen. 

Riski jopa 75 prosenttia suurempi

Tutkituista naisista 55 prosenttia nukkui noin 6,5 tuntia yössä. 14 prosenttia nukkui alle viisi tuntia säännöllisesti. 

Alle viisi tuntia nukkuneilla oli 72 prosenttia korkeampi riski muun muassa aivoinfarkteihin ja sydänkohtauksiin verrattuna niihin, jotka nukkuivat yli kuusi tuntia yössä. Niillä naisilla,  jotka kamppailivat unettomuuden kanssa yli kolmesti viikossa ja nukkuivat keskimäärin alle viisi tuntia yössä, riski oli jopa 75 prosenttia suurempi.

Vaikutus saattaa johtua huonon unen ja kohonneen verenpaineen yhteydestä sekä insuliiniresistanssista. 

"Havainnot osoittavat unen huomioimisen tärkeyden"

– Unettomuusoireet, jotka jatkuvat keski-iän yli tai esiintyvät lyhyen unimäärän rinnalla, liittyvät korkeampaan sydän- ja verisuonitautiriskiin naisilla, tutkimus toteaa.

– Havainnot osoittavat unen huomioimisen tärkeyden, kun arvioidaan naisten sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ne myös korostavat kroonisen huonolle unelle altistumisen merkitystä sydän- ja verisuonivaikutusten vuoksi.

Huono uni lisäsi myös liikalihavuuden riskiä; tutkijoiden mukaan uupunut keho ei välttämättä kykene tarkkailemaan nälän ja kylläisyyden signaaleja.

Katso myös: Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon 

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Myös oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä.

 

Lue myös:

    Uusimmat