Tulos, joka tuskin yllättää: Nainen, tämä pilaa tutkitusti seksielämäsi

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? Katso videolta seksuaaliterapeutin vastaus.

Amerikkalaiset tutkijat todistivat todeksi sen, minkä moni tietää jo ennestään: huonot yöunet aiheuttavat ongelmia makuuhuoneen puolella myös seksielämän osalta.

Kuten tutkijat tiedotteessaan kirjoittavat, hyvät yöunet voivat tehdä ihmeitä seksielämälle.

Väsyneenä into lemmenleikkeihin lopahtaa. Vaikka hommiin jaksaisi ryhtyä, into valahtaa nopeasti, kun voihkinnan sijaan suusta pääsee ulos makea haukotus.

– Jos tarjoat väsyneelle naiselle unta ja seksiä, hän valitsee joka kerta unen, tutkimusta kirjoittanut naistenlääkäri Stephanie Faubion sanoo uutiskanava CNN:lle.

Faubionin tekemä tutkimus lyö pöytään todisteita siitä, että huonolaatuinen ja säännöllisesti liian lyhyeksi jäävä yöuni todella vaikuttaa kielteisesti naisten seksielämään.

Huonolaatuinen ja liian vähäinen uni näkyi seksissä

Tutkimukseen osallistui 3400 yhdysvaltalaista naista, joiden keski-ikä oli 53 vuotta.

Osallistujien unenlaatua mitattiin nukahtamista, unta ja vireyttä koskevien kysymysten avulla vuosina 2016–2019. Lisäksi naisille tehtiin kliininen arvio seksuaalielämän häiriöiden varalta, ja heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka huolestuneita he olivat itse seksielämästään.

Tutkijat havaitsivat, että naisten huonolaatuinen uni oli yhteydessä suurempaan seksuaalielämän häiriöiden todennäköisyyteen. Sen sijaan hyvin nukutut yöt olivat yhteydessä lisääntyneeseen seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Unen kestolla oli negatiivinen vaikutus naisen seksielämään, jos unta kertyi säännöllisesti alle viisi tuntia yössä.

Huonosti nukkuvat naiset raportoivat lähes kaksi kertaa useammin seksihalujen vähenemisestä ja seksuaaliseen nautintoon liittyvistä ongelmista kuin naiset, jotka nukkuivat yönsä hyvin.

Erot eivät kuitenkaan olleet enää tilastollisesti merkittäviä, kun tutkijat ottivat huomioon lukuisat muut syyt, jotka voivat vaikuttaa uneen ja seksielämään. Löydökset ilmestyivät Pohjois-Amerikan vaihdevuosiyhdistyksen julkaisemassa Menopause-tiedejulkaisussa.

Hyvä uni on tärkeää kaikille

Sekä uneen että seksuaalielämään liittyvät häiriöt ovat yleisiä keski-ikäisillä naisilla, mutta huonojen yöunien on todettu vaikuttavan seksihaluihin sukupuolesta riippumatta.

Esimerkiksi yöllisiä hengityskatkoksia aiheuttavan ja unenlaatua heikentävän uniapnean on todettu lisäävän sukupuolisia toimintahäiriöitä sekä miehillä että naisilla.

Huonot yöunet eivät haittaa vain seksielämää, vaan ongelma on yhdistetty myös sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen sekä muistisairauksiin.

Entä jos seksi tekee kipeää? Alla olevalla videolla gynekologi kertoo, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18

Lue myös:

    Uusimmat