Kärsitkö siitepölyallergiasta? Lähde luontoretkelle!

Kansallinen allergiaohjelma kannustaa luonnonläheisyyteen, koska se ennaltaehkäisee ja siedättää allergioita. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että allergisen on kesäretkillä kuitenkin hyvä varautua esimerkiksi pistiäisiin.

–- Jos emme altistu luonnon mikrobeille, elimistömme alkaa luulla niitä vihollisiksi ja puolustautuu vaarattomia mikrobeja vastaan. Siksi luontoretki tai rikkaruohojen kitkeminen on erinomaista allergian ennaltaehkäisyä, sanoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia-asioissa on alettu korostaa luontoläheisyyttä Kansallisen allergiaohjelman myötä. Kädet multaan -ajatus kannustaa pysymään luonnon lähellä siitä vieraantumisen sijaan. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että itseään ei pidä sairastuttaa siedättymisen nimissä.

– Luonnonläheisyys tai siedättyminen ei tarkoita sitä, että omaa terveyttä uhaten lähdetään ulkoilemaan, syömään äyriäisiä tai hoitamaan eläimiä. Voimakkaasti oireileva allergia vaatii lääkärin ohjeistuksen ja kunnollisen hoidon, ja sen siedätyshoito toteutetaan terveydenhuollossa, allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Allergisen muistilista kesäretkelle

  • Jos arvioit saavasi allergiaoireita luonnon helmassa, ota antihistamiinitabletti jo ulos lähtiessäsi. Näin estät tai lievennät oireita etukäteen.
  • Jos sinulla on adrenaliini-injektori vakavan allergisen reaktion varalta, pidä se aina mukana. Tarkista, kestääkö käyttämäsi injektorilääke hellettä ja varmista sen käyttökelpoisuus. Injektori on käyttökelpoinen, jos käyttöpäivämäärä on voimassa ja adrenaliinissa ei ole sakkaa eikä sen väri ole muuttunut.
  • Pujon siitepöly ei leviä kauas ja siksi oman pihapiirin kitkemisestä on apua pujoallergian oireisiin. Koivun siitepölyssä asia on toisin: lähipuun kaataminen ei auta, koska koivun siitepöly kantautuu ulkomailta saakka.
  • Heinien siitepölylle allergisen on nyt aika tarkistaa lääkekaappi: ovatko antihistamiinit sekä kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ja allergiaan tarkoitetut silmätipat vielä voimassa? Jos aloitit keväällä allergialääkityksen koivuallergiaan, voit jatkaa samalla lääkityksellä heinien siitepölykauden yli. Allergialääkkeet ovat turvallisia käyttää koko siitepölykauden ajan.
  • Tuoksuvat pensaat ja kukat kuten sireeni ja pioni voivat aiheuttaa oireita tuoksuyliherkille.
  • Pidä herkkurasiat suljettuina retkellä, jotta pistiäiset eivät ilmaannu apajillesi. Pistiäiset voivat aiheuttaa allergiselle vakavan reaktion, joka vaatii sairaalahoitoa.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja