Mainos

Karpalomehusta helpotusta lasten virtsatietulehduksiin

Karpalomehu vähentää myös lasten virtsatietulehduksia. Tämän vahvistaa Oulun yliopistossa tänään tarkastettava väitöstutkimus. Jo aiemmin karpalomehun on osoitettu purevan aikuisten naisten virtsatieinfektioihin.

– Karpalomehu vähensi lasten virtsatietulehdusten uusiutumista lähes 40 prosenttia. Samalla antibioottien tarve väheni yli kolmanneksella, lääketieteen lisensiaatti Jarmo Salo selvittää.

Hänen mukaansa lapsen virtsatietulehdukset saadaan vähenemään, kun karpalomehua nautitaan säännöllisesti päivittäin. Mehun juonti kannattaa aloittaa, jos lapsi on sairastanut virtsatietulehduksen. Kyse on ennaltaehkäisystä, sillä virtsatietulehduksilla on paha taipumus uusiutua.

Tutkimus osoitti, että ravitsemus vaikuttaa virtsatietulehduksiin. Salo pitää mahdollisena sitä, että karpalon lisäksi infektioita estävät muutkin marjat, esimerkiksi mustikka ja puolukka. Niistä ei ole kuitenkaan tutkittua tietoa.

Virtsatietulehdus on yksi tavallisimpia lasten bakteeri-infektioita. Salon mukaan tautia on hoidettu yleisimmin antibiooteilla, joilla on sivuvaikutuksia ja joiden teho ei ole paras mahdollinen.

Apua muistakin marjoista

Jo varsin pieni päivittäinen karpalomehuannos auttaa estämään virtsatietulehduksen. Jarmo Salo kertoo, että tutkimuksessa lapsille annettiin joka päivä viiden millilitran mehusatsi kiloa kohden. Arkielämässä annoksia ei kuitenkaan tarvitse mitata ihan näin tarkasti.

–Lapset joivat karpalomehua mielellään, Salo sanoo.

Hänen mukaansa virtsatietulehdusta estämään voi käyttää tavallista kaupassa myytävää karpalomehutiivistettä. Samalla hän muistuttaa, että mehun vaikutus voi alkaa näkyä vasta kuukausien säännöllisen käytön jälkeen.

Karpalomehun tehon syytä ei tarkkaan tiedetä. Yksi selitys on se, että karpalon arvellaan estävän bakteerien kiinnittymistä limakalvoille. Salo uskoo, että vaikutusmekanismeja on useita.

– Ravitsemus vaikuttaa virtsatietulehduksiin. On mahdollista, että karpalon lisäksi niitä estävät muutkin marjat, esimerkiksi mustikka ja puolukka. Niistä ei kuitenkaan ole tutkittua tietoa.

Väitöstutkimus osoitti myös sen, että lasten virtsatieinfektiot eivät heikennä munuaisten toimintaa myöhemmässä iässä. Aiemmin infektioita on pidetty riskinä sairastua munuaisten vajaatoimintaan, ja siksi lapsille on tehty rasittavia tutkimuksia ja heitä on lääkitty säännöllisesti antibiootein.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.