Karmeimmat kummitustalot: Hampton Court

Jos seinät osaisivat puhua, Hampton Courtin vierailijat kuulisivat mehukkaita tarinoita. Kohtalokkaita salasuhteita, pettäviä vaimoja, mustasukkaisia aviomiehiä, traagisia kuolemia, kruunupäitä ja kummittelua – sitä kaikkea on mahtunut palatsin 500-vuotiseen historiaan. Hampton Court on tullut tunnetuksi yhtenä Britannian kauneimpana sekä aavemaisimpana paikkana, jossa vaeltava niin kuningas Henrik VIII:n kuin hänen kolmen vaimonsa henget.

Hampton Courtin tarina alkoi vuonna 1514, jolloin kardinaali Thomas Wolsey rakennutti upean palatsin Thames-joen varrella. Hän ehti asua rakennuksessa 15 vuotta ja hänen vieraanvaraisuutensa tuli tunnetuksi ympäri Eurooppaa. Wolsey menetti kuitenkin asemansa vuonna 1529 epäonnistuttuaan saada paavin hyväksyntä HenrikVIII:n ja Katariina Aragonialaisen avioliiton mitätöinnille. Viimeisenä epätoivoisena yrityksenä pysyä kuninkaan suosiossa hän tarjosi palatsinsa lahjana hoville. Mikään ei kuitenkaan pelastanut häntä ja Wolsey joutui syytteeseen maanpetoksesta. Huonokuntoinen Wolsey kuoli ennen kuin ehti vastata syytteisiin.

Kuolleet kuningattaret hallitsevat yhä

Wosleyn kuoleman jälkeen Henrik toi uuden vaimonsa Anne Boleyn Hampton Courtin palatsiin. Mestatun Boleyn henki onkin yksi palatsin kuuluisimmista aaveista. Monet vierailijat kertovat nähneensä sinisiin pukeutuneen hahmon vaeltavan käytävillä.

Pian Boleyn kuoleman jälkeen Jane Seymorista tuli Henrikin kolmas vaimo, mutta kuningatar menehtyi pian synnytettyään perillisen. Hänen henkensä sanotaan ilmestyvän palatsiin joka vuosi Edward-pojan syntymäpäivänä. Surumielinen kummitus pitelee kädessään kynttilää ja kulkee pitkin käytävä suljettujen ovien läpi. Monet palatsin työntekijät ovat jättäneet työnsä jouduttuaan aaveen säikäyttämäksi.

Hampton Courtin pelottavin aave on kuitenkin Henrikin neljäs vaimo Katariina Howard. Teini-ikäisenä ikääntyvälle kuninkaalle naitettu Katariina etsi lohtua toisten miesten sylistä. Kun Henrik sai tietää suhteista, hän mestautti miehet ja sulki vaimonsa Hampton Courtin kammariin. Katariina tiesi mitä tuleman pitää ja eräänä yönä hän yritti paeta Henrikin luokse anelamaan armoa. Hän juoksi pitkin nykyisin kummitusgalleriana (”Haunted Gallery”) tunnettua käytävää ja heittäytyi suljettuja ovia vasten huutaen Henrikin nimeä. Aviomies ei heltynyt vaan käski vartijoita raahaamaan Katariinan takaisin huoneeseensa.

Helmikuussa 1542 Katariina mestattiin. Siitä lähtien kuninkaan palvelijat, vartijat, aateliset ja palatsin vierailijat ovat kertoneet nähneensä naisen haamun linnassa. Valkoisiin pukeutunut hahmo juoksee pitkin galleriaa kappelin ovia kohti kasvot vääristyneenä huutoon. Vierailijat kertovat tuntevansa kylmän viiman kappelin ovien luona. Monet ovat myös nähneet aavemaisen käden koputtavan oviin. Vuonna 1999 kahdelle palatsin yleisökierrokselle osallistunutta naista pyörtyi galleriassa täysin samassa kohdassa. Molemmat kertoivat tunteneensa kuinka joku olisi lyönyt heitä ennen kuin he menettivät tajuntansa.

Henrikin pojan, 15-vuotiaana menehtyneen Edward VI:n, hoitaja Sibell Penn kuoli palatsissa 1562. Hänet haudattiin Hamptonin kirkkoon, mutta hautarauhaa häirittiin vuonna 1820, kun kirkko purettiin. Pian tämän jälkeen palatsin eteläisestä siivestä alkoi kuulua outoja ääniä. Työmiehet yrittivät selvittää mistä äänet johtuivat ja päätyivät erään tiiliseinän eteen. Revittyään seinän alas, sen takaa löytyi salainen huone, jossa oli Sibellin entinen rukki.

Mysteerit jatkuvat

Palatsissa on nähty myös tuntemattomia kummituksia; 90 vuotta sitten kaksi hienosti pukeutunutta miestä ja yhdeksän juhlapuvuissa kulkevaa naista ilmestyi kauhistuneelle vierailijalle keskelle kirkasta päivää. Silminnäkijä vannoi jopa kuulleensa naisten pukujen kahinan.

Kuningatar Viktoria avasi Hampton Courtin yleisölle vuonna 1838 ja vuosittain vieraita houkuttelee palatsiin merkittävä maalauskokoelma, barokkipuutarha, pensasaitasokkelo sekä jännittävät kummituskierrokset. Tutkijoiden mukaan palatsia vartioi yli kolmekymmentä kummitusta.

Hampton Courtin uusin mysteeri sai alkunsa lokakuussa 2003, kun Hampton Courtin palatsin turvakamerat tallensivat videon, jossa palatsin ovet aukesivat ilman ihmiskäden kosketusta. Videossa ovelle ilmestyy 1600-luvun vaatteisiin pukeutunut hahmo, joka sulkee ovet. Sama oli tapahtunut myös edellisenä päivänä, vaikka vartijat eivät löytäneet rakennuksesta ketään. Osa videon nähneistä voisi vannoa, että aavemainen hahmo on kuningas Henrik VIII.

Mitä mieltä sinä olet tästä ilmiöstä? Katso video:

Rohkeimmat vierailijat voivat yöpyä Hampton Courtin palatsin vuokra-asunnoissa. Uskaltaisitko sinä nukkua tässä kummituslinnassa?

Lähteet: Haunted Britain and England, The Most Haunted House in England, Wikipedia.org, www.hrp.org.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat