Karkkila 19.8.2001

"Hyvä Soppamies, Tässä kutsumme runomuodossa:

Tillistä saa punakuoret päälleensä taas hunnun, tillintuoksu ilmassa luo rapujuhlan tunnun, paahtoleivän, viinin kera ravut pöytään kannetaan, vielä niille kielen päälle snapsikylpy annetaan, siis rapujuhliin Karkkilaan, äyriäiset pyydämme itse tai kanssasi, ihan miten sovitaan, keittiön puolelle kaipaamme ihania lisukkeita saksiniekkojen seuraksi."

(ruokaohjeet kuudelle hengelle)

Rapuja perinteiseen tapaan

30 rapua
6 l vettä
1,5 dl merisuolaa
2 sokeripalaa
1 nippu kruunutilliä

1. Huuhtele ravut kylmällä vedellä huolellisesti.
2. Pilko tilli vesikattilaan ja anna kiehua hetki. Lisää joukkoon merisuola ja sokeripalat.
3. Pane ravut kiehuvaan veteen. Keitä rapuja 8-12 minuuttia.
4. Jäähdytä kattila sisältöineen kylmässä juoksevassa vedessä vesialtaassa.
5. Valuta ja tarjoa ravut noin 10-12 tunnin kuluttua keittämisestä.
6. Kata rapujen kanssa tarjolle runsaasti paahtoleipää ja kyytipojaksi pakastekylmää Koskenkorvaa.

Soppamiehen pihvit

1 kg naudan sisäfileetä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1. Leikkaa fileestä kullekin ruokailijalle sopivankokoiset palat, n. 5-7 cm. Muista nostaa liha hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön.
2. Lorauta oliiviöljyä paistinpannulle ja paista pari pihviä kerrallaan molemmin puolin niin, että ne saavat vähän väriä (noin minuutti per puolisko).
3. Siirrä uuniastialle ja loppukypsennä 200 asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Etanainen maustevoi

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
muutama basilikan lehti
oliiviöljyä
merisuolaa
2 rkl piparjuurta
1/2 sitruunan mehu
300 g voita

1. Pilko punasipuli ja valkosipulin kynnet pieniksi. Freesaa hetken ajan tilkassa oliiviöljyä, lisää sitten kattilaan punaviini ja hauduttele miedolla lämmöllä niin, että viini haihtuu (n. 10 minuuttia, älä polta pohjaan!).
2. Pilko basilika, siirrä mortteliin ja kaada joukkoon vähän oliiviöljyä ja ripaus merisuolaa. Jauha tahnaksi.
3. Valuta etanat ja hienonna veitsellä pieniksi. Kuori pala piparjuurta, suikaloi ja hienonna.
4. Sekoita punaviinissä hautuneet sipulit, basilikatahna, etanat ja piparjuuri yhteen huoneenlämmössä pehmenneeseen voihin. Lorauta sekaan vielä sitruunamehu ja sekoita.
5. Siirrä voiseos tuorekelmun päälle ja muotoile pitkulaiseksi, kohtuullisen paksuksi pötkyläksi ja kääri kelmuun. Sulje molemmat päät ja laita pakasteeseen kylmenemään pariksi tunniksi.
6. Leikkaa reilut nokareet kullekin ruokalijalle ja aseta pihvien päälle juuri ennen tarjoamista.

Bataatti-perunasose

800 g bataatteja
400 g perunoita
voita
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria

1. Kuori juurekset, pilko ja keitä kypsiksi.
2. Kaada vesi pois ja laita kypsät bataatit ja perunat astiaan. Muusaa ja notkeuta voilla ja oliiviöljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja tarjoa heti.

Uunipunajuuret

7 punajuurta
suolaa

1. Pese punajuuret ja poista niistä kannat.
2. Aseta uuniastiaan ja paista 200 asteessa reilun tunnin ajan.
3. Kun punajuuret ovat kypsiä, kuori ja pilko reiluiksi suikaleiksi. Mausta suolalla.

Lue myös:

    Uusimmat