Karavaanari, varo maantierosvoa ulkomailla!

Tien päällä liikkuva karavaanari voi joutua reissullaan monenlaisiin vaaratilanteisiin. Liikenneonnettomuuksien lisäksi riskinä ovat esimerkiksi ryöstöt, joita tehdään pääasiassa ulkomailla. SF-Caravan ry:n turvatoimikunnan puheenjohtaja Markku Vänskä kuitenkin vakuuttaa, että ikävät tapaukset ovat harvinaisia. Matkailu on turvallista, kun pitää perusasioista huolta.

Baltiassa suomalaisia asuntoautoja ja auto-matkailuvaunu-yhdistelmiä on pysäytelty tienvarteen valoja vilkuttamalla. Matkalaisille on yritetty kertoa, että kulkupelissä olisi jotain vikaa. Vikaa ei kuitenkaan yleensä ole ollut, vaan kyse on ollut hämäräporukan hämäyksestä.

– Kiinnitetään huomio muualle ja osa porukasta menee sisälle autoon ryöstämään tavarat. Näissä tilanteissa pitää aina muistaa ottaa virta-avain pois. Se estää sen, ettei ajoneuvolla pääse liikkeelle. Jos tietää, että ajoneuvo on kunnossa, ei kannata pysähtyä, Markku Vänskä neuvoo.

Arvotavaroista kannattaa pitää matkalla hyvää huolta, eikä niitä pitäisi koskaan jättää näkyville. Turvallisuuden takaamiseksi ajoneuvoon voi hankkia pienen kassakaapin, joka pultataan kunnolla kiinni. Myös vaunun lukitusta voi parantaa.

– Lukitusta parantamalla voi estää sen, ettei ajoneuvoon pääse sisälle niin helposti. Myös hälytyslaitteiston hankkimista kannattaa harkita. Se voi estää tunkeutujia silloin, kun on itse poissa. Varsinkin sellaisella paikalla, missä on muita, jotka kuulevat hälytyksen.

Kaupungissa ajaessa ovet kannattaa myös pitää lukossa, ettei kukaan pääse hyppäämään sisään ajoneuvoon vaikkapa liikennevaloissa.

Yövy vain valvotuilla leirintäalueilla

Isommalla porukalla liikkuminen voi Vänskän mukaan olla hyvä keino välttyä ryöstöltä. Nykyään on suosittua, että liikkeellä ollaan kahden tai jopa kolmen vaunukunnan.

– Matkanteko on silloin turvallisempaa. Jos jotain sattuu, saa helpommin apua, eikä ole niin altis rikoksille.

Isommassa ryhmässä myös ajoneuvojen vahtiminen on helpompaa. Esimerkiksi markettien parkkipaikoilla tai satamissa tyhjiin asuntovaunuihin voidaan murtautua helposti, jos kaikki lähtevät yhtä aikaa ostoksille. Muutaman ajoneuvon vaunukunnassa voidaan sopia, että joku on koko ajan vahtivuorossa.

Perussääntö leiriytymisessä on, että kannattaa käyttää vain valvottuja leirintäalueita. Valvomattomilla matkaparkeilla yöpyminen on riski, sillä sellaisissa paikoissa liikkuu usein rikollisia.

– Jos sellaisessa paikassa joutuu majoittumaan, kannattaa katsoa, ettei ole liian suojaisella paikalla. Mitä enemmän on näkösuojaa, sitä enemmän se antaa suojaa myös hämäräporukoille.

Liikenneonnettomuudet harvinaisia

Vaikka karavaanareille kertyy vuosittain reilusti ajokilometrejä, kolareita toisten ajoneuvojen kanssa sattuu harvoin. Myös ulosajot ja törmäykset eläinten kanssa ovat harvinaisia. Matkailuautoharrastajat ovat kokeneita liikenteessä liikkujia, ja liitto tekee töitä liikenneturvallisuuden eteen.

– Liitto antaa ajotaitokoulutusta, olemme tarjonneet sitä pari vuotta ja se on ollut todella suosittua.

Vänskä muistuttaa myös pitämään huolta siitä, että matkalla on vararengas mukana. Vararenkaan puuttuminen voi aiheuttaa tuskia tien päällä.

– Jos ei ole palveluita lähellä, voi olla pulassa. Ja oikeanlaista rengastakaan ei välttämättä löydy. Mikäli rengasta pitää lähteä hakemaan pidemmältä, ajoneuvo pitää jättää tienvarteen. Silloin se on alttiina rötöksille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja