Kansaneläkkeen varassa elävä: Näen nälkää kuukausittain

Leipäjonot, kirpputorit sekä "punaisten hintalappujen korit" ovat kansaneläkkeellä elävälle suomalaiselle arkipäivää. Ruokakaupasta ostetaan päiväyksen vuoksi alennuksessa olevia elintarvikkeita ja vaatteet ovat aina kirpputorilta. Kaikkiin lääkärin määräämiin lääkkeisiin ei ole varaa. Lähes 70-vuotias Rauli näkee nälkää kuukausittain ja on henkisesti loppu. Nimi on muutettu haastateltavan toiveesta.

– Olen luovuttanut jo, seuraava osoite on Mononen, Rauli huokaa.

Helsingin Malmilla asuvalle Rauli jää kuukaudessa vuokran jälkeen käteen alle 500 euroa. Pahan astman ja sydänvian vuoksi lääkkeet tekevät kuukausittain lompakkoon reilun sadan euron loven.

– Olen joutunut jättämään lääkärin määräämiä lääkkeitä ostamatta, koska rahat eivät kerta kaikkiaan ole riittäneet.

Lääkekulujen lisäksi rahaa menee myös puhelinlaskuun sekä taksimatkoihin, vaikka Rauli saakin niihin korvauksia. Loput eurot kuluvat ruokaostoksiin, mutta silti syötävää ei riitä koko kuukaudeksi.

– Laskujen maksamisen aikaan kuun vaihteessa rahat ovat loppu, eikä ole varaa ostaa ruokaa. Sitten vaan pyöritellään sormia, muu ei auta. Välillä täytyy saada myös nuttua niskaan ja kenkää jalkaan, mutta uusia emme pysty koskaan ostamaan, kaikki on kirppikseltä.

Vanhanen ja Katainen, kokeilkaa itse!

Rauli käy leipäjonossa pari kertaa viikossa. Apua tarvitsevien määrä on valtava, ja välillä jonotusaika on useita tunteja.

– Ihmisen elämä on ajettu niin alas. Alkaa mennä hermot. Tuntuu, että turhuuksiin pannaan rahaa, eikä tavallisia ihmisiä auteta. Olen henkisesti alkanut luovuttaa tätä hommaa, tuntuu typerältä elää, Rauli toteaa hiljaa.

Mies toivoisi, että päättäjät ajattelisivat joskus, millaista tavallisen ihmisen elämä on.

Vanhaselle ja Kataiselle sellaisia terveisiä, että menkää hevon kuuseen. Toivoisin, että he joutuisivat itse kokemaan, miten tällä rahalla pärjää. Mutta helppoahan se on, kun juoksee toisten pöydässä, syö ilmaiseksi.

Rauli on menettänyt rahapulan vuoksi yöunensa jo ajat sitten.

– Heräsin taas ennen neljää ja funtsasin, miten selviän. Se laittaa ajattelemaan monta kertaa ja tekee ihmisen rauhattomaksi. Miten minä tästä nyt selviän, Rauli kysyy?

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat