Mainos

Entinen puolustusministeri HS:ssa: Miinalaiva Pohjanmaasta tarjottu 350 000, miksi se romutetaan?

Miinalaiva Pohjanmaa romutetaan ensi vuonna puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) siunauksella. Entinen puolustusministeri, kansanedustaja Stefan Wallin (r.) kummastelee päätöstä Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

– (Romutus) maksaa Puolustusvoimien mukaan 248 100 euroa. Tiettävästi eräs tunnettu suomalainen yksityinen varustamo on tehnyt aluksesta 350 000 euron tarjouksen, Wallin kirjoittaa.

Wallinin mukaan varustamon olisi tarkoitus riisua alus aseista, käyttää alusta merimiesten koulutukseen sekä vuokrata sitä erilaisiin kansainvälisiin valvontatehtäviin. Wallinin ministerikaudella (2011–12) miinalaiva Pohjanmaa oli EU:n Atalanta-operaatiossa Somalian rannikolla turvaamassa avustuskuljetuksia.

Wallin kertoo, että varustamo on ostanut aiemmin merivoimilta kaksi käytöstä poistettua alusta, mutta nyt varustamo ei mielestään saanut tarjoukseensa edes vastausta.

– Miksi tätä merivoimien entistä lippulaivaa ei haluta aseista riisuttuna myydä kotimaiselle toimijalle, joka antaisi sille uuden siviilielämän, Wallin kysyy HS:ssa.

Jo käytöstä poistuneen Pohjanmaan myyntiä ja museointia on selvitetty. Syksyllä 2013 silloinen puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi, että alus on ensisijaisesti tarkoitus museoida. Ennen romuttamista Sotamuseolla on mahdollisuus ottaa laivasta talteen sen kokoelmiin sopivia osia.

Maaliskuussa aloitettava romutus tehdään Suomessa. Pohjanmaa on valmistunut vuonna 1978. Sen säilytys on maksanut noin 10 000 euroa kuukaudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.