Mainos

Kannattaako talvirenkaat jo vaihtaa? Muista tämä nyrkkisääntö

Suomalaiset autoilijat tietävät, että auton alla on oltava talvirenkaat viimeistään joulukuun 1. päivänä. Lokakuulta marraskuun lopulle moni kuitenkin pähkäilee renkaanvaihdon kanssa ja tutkailee säätiedotteita – syystäkin.

Suomalaisista autoilijoista lähes 90 prosenttia valitsee talveksi nastarenkaat. Talvirengassäädösten mukaan nastarenkaat ovat sallittuja marraskuun 1. päivästä tai keliolosuhteiden niin vaatiessa – eli milloin?

Kaikista autoilijoista 27 prosenttia kokee renkaiden vaihdon ajoittamisen hankalaksi, ilmenee Michelin Nordicin aiemmin tänä vuonna teettämästä tutkimuksesta.

Nuorimmista, 18–29-vuotiaista autoilijoista peräti 40 prosenttia vastasi, että vaihdon ajankohdasta päättäminen on vaikeaa, ja 30–49-vuotiaistakin näin vastasi 32 prosenttia.

Vastauksissa sukupuolten välillä on merkittävä ero: nuorista naisautoilijoista yli puolet (52 %) ja kaikissa ikäryhmissä naisista yhteensä 36 prosenttia koki päätöksen tekemisen vaikeaksi.

– Talvikelin ennakoiminen on paitsi oman, myös yleisen liikenneturvallisuuden kannalta tärkeää, eikä talvirenkaiden vaihtoa siksi kannata jättää viimeiseen lain määrittämään päivään. Etenkin, jos joutuu ajamaan varhain aamulla tai edessä on pidempi ajomatka, ja sääennusteiden mukaan lähennellään nollakeliä, on syytä laittaa talvirenkaat alle, sanoo tekninen asiantuntija Toni Rämet Micheliniltä.

– Päätöstä renkaanvaihdosta helpottaa, kun pitää mielessä seuraavan peukalosäännön: talvirenkaat ovat kesärenkaita parempi vaihtoehto, kun lämpötila laskee alle viiden asteen ja tiet ovat märkiä, muistuttaa Rämet.

Nastat vai kitkat?

Valinta nasta- ja kitkarenkaan välillä on tehtävä oma ajotyyli ja ajo-olosuhteet mielessä pitäen. Nastat antavat tehokkaimman pidon jäisellä tiellä, mutta muuten suorituskyvyssä ei ole suuria eroja, kun kyseessä ovat korkealaatuiset pohjoismaiset talvirenkaat.

Henkilökohtainen kysymys on, miten paljon haluaa antaa arvoa kitkarenkaiden pienemmälle rengasmelulle ja sille, että ne kuluttavat vähemmän ajopäällystettä. Tärkeintä on tiedostaa talvikeleihin liittyvät riskit ja sopeuttaa ajotyyli olosuhteiden mukaan.

Lähde: Michelin

***

1:25

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.