Kananmunilla on eroa – tiedätkö millaisia itse syöt?

Kananmunissa on mistä valita niin tuotantotavan, hinnan kuin ravintoarvojenkin suhteen. Tiedätkö, mitä kananmunien merkinnät tarkoittavat?

Tuotantotapojen minimivaatimukset:

Kananmunien leimassa ensimmäisenä ilmoitetaan tuotantotapa, seuraavaksi maatunnus (esim. FI) ja lopuksi kanalatunnusluku.

0: Luomukanala

Luomukanaloissa eläintiheys on korkeintaan 6 kanaa / m² ja kanojen suurin sallittu kokonaismäärä per siipikarjarakennus on 3000. Rakennuksissa tulee olla sisääntulo- ja ulosmenoluukut kanoille ja lattiapinta-alasta ⅓ tulee olla kiinteää lattiaa. Vaatimuksien mukaan samainen määrä lattiasta pitää olkien, puulastujen, hiekan tai kuivikkeen peittämää. Näin mahdollistetaan kanojen luonnollinen käyttäytyminen, kuten kuopsuttaminen ja kylpeminen. Ikkunoita kanaloissa vaaditaan 5 % lattiapinta-alasta.
Kanat ruokitaan luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla. Jokaista kanaa kohden tulee myös varata ortta 18 cm per kana. Kanojen on päästävä ulkoilemaan sään salliessa vähintään toukokuusta lokakuuhun. Ulkoilutilasta yli 50 % pitää olla kasvuston peittämää.

1: Ulkokanala

Ulkokanaloiden kanoilla on oltava mahdollisuus ulkoiluun päiväsaikaan ympäri vuoden. Tuotantokauden aikana kanat voivat olla enintään 12 viikkoa sisällä. Yöt kanat nukkuvat halutessaan orsilla. Ulkoilutilan tulee olla suurimalta osin kasvillisuuden peittämää ja ulkoilutilaa tulee olla saman verran kuin luomukanoilla eli 4 m² kanaa kohden. Suomen ensimmäiset ulkokananmunat tulivat myyntiin kuluvan vuoden alussa.

2: Lattiakanala (vapaan kanan munat, onnellisten kanojen munat)

Kanojen liikkumisen ja pehkujen kuopimisen lattiakanaloissa on oltava vapaata. Kanoja saa olla enintään 9 m² kohden ja ortta pitää puolestaan varata 15 cm per kana.

3: Häkkikanala

Häkkikanalat on korvattu virikehäkeillä vuoden 2013 alusta, eikä niiden pitoa enää sallita.

3: Virikekanala (pienryhmäkanala, maalaismunat)

Virkekanaloiden kanoilla on häkeissään pesä, pehkua ja orsi. Tilaa yhtä kanaa kohden on häkeissä oltava 750 cm ² ja 600 cm ² pinta-alasta on oltava käyttökelpoista kanalle. Toisin sanoen häkeissä voi olla yhtä m² kohden 13 kanaa.

Muut:

Camelina-munat:Satamuna Oyn tuottamat vapaan kanan (lattiakanala) camelina-munat sisältävät alfalinoleenihappoja jopa 23 % enemmän kuin omega-munat. Kanojen rehuun on lisätty camelina-kasviöljyä.

Ekstra tuoreet, (erikoistuoreet) kananmunat on myytävä yhdeksän päivän sisällä muninnasta. Tämän jälkeen niitä voi myydä tavallisina kananmunina.

Kieku Oytuottaa Omega + D vapaan kanan (lattiakanala) sekä pienryhmäkanalan (virikekanala) munina. Omega-kananmunien rasvakoostumus poikkeaa muiden kananmunien koostumuksesta. Lisäksi ne sisältävät 0,9 mikrogrammaa enemmän D-vitamiinia ja 40 milligrammaa vähemmän kolesterolia per kananmuna. Erot perustuvat kanoille syötettävään rehuun, joka sisältää kaurapellavaa sekä D- vitamiinia.
Yksi omega-muna sisältää 450 mg (23 % päivittäisestä tarpeesta) omega-3 rasvahappoja, kun muut munat sisältävät 70 mg (3 % päivittäisestä tarpeesta) omega-3 rasvahappoja. Myös munien omega 6 ja omega 6 rasvahappojen suhde on muita munia parempi. DHA + EPA rasvahappoja omega-munat 63 milligrammaa enemmän yhtä kananmunaa kohden kattaen 16 % päivittäisestä tarpeesta.
Kieku Oy:n munia myydän myös Pirkka ja Rainbow brändien alla.

Lähteet:

MTV3/ Ursula Vieno

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja