Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Järjestö: Monille broileri on enemmän ruoka kuin eläin

Tärkein syy ostaa broilerinlihaa on kotimaisuus, selviää tuoreesta barometrista.
Tärkein syy ostaa broilerinlihaa on kotimaisuus, selviää tuoreesta barometrista./All Over Press
Julkaistu 06.10.2025 10:44
Toimittajan kuva

Anni Tuominen

anni.tuominen@mtv.fi

Suuri osa suomalaisista pitää broileria enemmän ruokana kuin eläimenä, selviää Animalian tuoreesta barometrista.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista pitää broileria enemmän ruokana kuin eläimenä, kertoo Animalia.

Tuoreessa Broileribarometrissa tutkittiin suomalaisten suhdetta broileriin. 

Sen mukaan lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että broilereiden jalostus aiheuttaa linnuille kärsimystä, johon tulisi puuttua. Suomalaisista 57 prosenttia hyväksyy broilerintuotannon, vaikka se aiheuttaisi luontokatoa.

– Mainoksissa broilerit esitetään vapaina ja hyvinvoivina. Todellisuudessa linnut kasvavat valtavissa halleissa, joissa ne eivät saa yksilöllistä hoitoa, sanoo Animalian erityisasiantuntija Tiina Ollila tiedotteessa.

Kotimaisuus syynä ostamiselle

Kotimaisuus on yleisin yksittäinen syy broilerinlihan ostamiselle, ja 40 prosenttia vastaajista valitsee broilerin juuri kotimaisuuden vuoksi. Animalian mukaan broilerinlihan tuotantoketju alkaa kuitenkin jo ulkomailla.

– Broilerinliha on kaikkea muuta kuin kotimaista. Lähes jokaisen Suomessa kasvatettavan broilerin isovanhemmat ovat kuoriutuneet Skotlannissa ja emot Ruotsissa. Suomeen ne saapuvat untuvikkoina Ruotsista, Ollila kertoo. 

Useampi kuin joka neljäs ei ollut ajatellut lainkaan, miten broilerinlihaa tuotetaan. Huonoa omaatuntoa sen syömisestä kokee joka viides vastaaja, mutta valtaosaa vastaajista omatunto ei paina.

Broileribarometrin tilasi Animalia ja sen toteutti Verian väestövastaavana internetpaneelina. Tiedonkeruu tehtiin 23.–28. toukokuuta 2025.  

Tulokset on vakioitu vastaamaan yli 18-vuotiaita suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Vastaajia kyselyssä oli 1001 kappaletta. 

Lue myös: Raju väite jauhelihapulasta: "Kauppa mieluummin myy ei-oota"

Lisää aiheesta:

Enemmistö suomalaisista vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta – SDP linjannut tavoitteekseen lopettaa turkistuotannonAnimalian eläinoikeusgallup: Yli puolet suomalaisista tukee lihan kulutuksen vähentämistäAnimalian eläinoikeusraportti: Eläinten pitää saada toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan ja niiden itseisarvo pitää kirjata lakiinSDP:n linjaus nostatti äläkän – näistä syistä pääministeripuolue liittyi turkistarhauksen kieltoa ajaviin: "Onko eläinten tappaminen statussymbolituotteiden takia oikein?" Syötkö sinäkin? Suomalaisten mielestä "kaikkein terveellisin liha" – kulutus lähes kaksinkertaistunut 15 vuodessaKannattaako kansa turkistarhausta? Riippuu keneltä kysytään: Eläinsuojelujärjestöillä ja turkistarhaajilla täysin erilaiset näkemykset – omiin tutkimuksiinsa vedoten
BroileriEläintensuojeluRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Broileri
  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 18.10.202218:50
    Ruoka

    Yllättävä niksi mehevän kanan valmistamiseen – "Se sulaa suussasi"

  • 20.08.201908:28
    Ruoka

    Jos rakastat kermaisia ja valkosipulisia ruokia, Janin nopea broileriresepti on sinulle: "Loistava lohturuoka, joka valmistuu helposti"

  • 17.07.201913:06
    Ruoanlaitto

    Vain 3 ainesosaa ja saat syntisen hyvää broileria – valmistuu vaivatta alle puolessa tunnissa

  • 19.05.201914:07
    Kanaruoka

    Kari Aihisen vinkkaama helppo kanaresepti, jota kaikki rakastavat: Varma luottoresepti!