Kananmunaa hehkutetaan jälleen – epäterveellistä vai ei?

Kananmunia pidettiin vuosikausia epäterveellisenä, mutta viimeaikaiset tutkimukset ovat todistaneet päinvastaista.

Suomalaisprofessori Rainer Huopalahden mukaan suurin osa väestöstä voisi syödä kananmunaa jopa neljä kertaa viikossa.

– Kanamunasta löytyy lähes kaikkea muuta terveellistä paitsi C-vitamiinia, jos sen sisältämää kolesterolia ei huomioida. Munista saa muun muassa valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja toimivat tiettyjä virustauteja vastaan, lisäksi niiden keltuaisen väriaineita tarvitaan estämään silmänpohjan rappeumaa, Huopalahti kommentoi viime vuonna.

Tuoreen British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan kananmunat eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin.

1. Onko kananmuna haitaksi kolesterolille?

Tämä ikuisuuskysymys on kääntymässä pikku hiljaa kananmunan hyväksi. Muutama vuosi sitten julkaistun Surreyn yliopiston tutkimuksen mukaan pelkästään kananmunan syönnillä ei ole suurta merkitystä kolesterolitasoihin. Tutkimuksessa analysoitiin yli 30 kananmunatutkimuksen tiedot 30 vuoden ajalta.

2. Suojaako kananmuna sydäntä?

American Journal of Clinical Nutrition -järjestön julkaiseman tutkimuksen mukaan kananmunat ovat hyväksi verenpaineelle. Albertan yliopiston tutkimuksessa puolestaan havaittiin kananmunan keltuaisen sisältävän kahta tärkeää aminohappoa, tryptofaania ja tyrosiinia. Kaksi raakaa munankeltuaista sisältää tuplasti enemmän antioksidantteja kuin esimerkiksi omena.

3. Ovatko kananmunat ravitsemuksellisesti terveyspommeja?

Kananmunat ovat nykypäivänä terveellisempiä kuin 30 vuotta sitten, sillä kanoja syötetään nykyään eri tavalla. Modernit kananmunat sisältävät 70 prosenttia enemmän D-vitamiinia sekä tuplasti enemmän seleeniä. Jokaisessa munankeltuaisessa on lisäksi 13 tärkeää ravintoainetta.

4. Kuinka monta kananmunaa voi viikossa syödä?

Terveysviranomaisten mukaan kananmunan syönnille ei ole olemassa erillisiä suosituksia. Periaatteessa voit syödä kananmunia niin paljon kuin haluat osana terveellistä ruokavaliota, jos terveytesi sallii. Sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään kuuluvien ei kuitenkaan kannata ahmia kananmunia kilokaupalla.

5. Lihottavatko kananmunat?

Tutkimusten mukaan nykypäivän kananmunat sisältävät 20 prosenttia vähemmän rasvaa, 13 prosenttia vähemmän kilokaloreita sekä 10 prosenttia vähemmän kolesterolia kuin 30 vuotta sitten. On myös tutkittu, että aamiaiseksi kananmunia syövät ihmiset nautiskelevat loppupäivän aikana vähemmän kaloreita ja näin ollen pysyvät myös hoikempina.

100 grammaa kuoretonta, raakaa kananmunaa pitää sisälkään 143 kilokaloria. Kananmunan paistaminen rasvassa tekee siitä luonnollisesti epäterveellisempää. Suosi siis raakaa tai keitettyä kananmunaa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja