Kanadalaistutkimus vahvistaa näyttöä sähköhoidon tehosta masentuneille – itsemurhariski pienenee selvästi

Tutkimuksen mukaan masennuspotilaan itsemurhariski pienenee sähköhoidon myötä.

Sairaalahoitoa tarvitsevien masennuspotilaiden itsemurhariski pienenee selvästi, jos he saavat sähköhoitoa sairaalajakson aikana. Kanadalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä sähköhoidon tehosta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 67 000 keskimäärin 45-vuotiasta potilasta, jotka olivat olleet masennuksen takia sairaalahoidossa vähintään kolme päivää vuosina 2007–2017. Hieman alle 5 000 potilasta sai sähköhoitoa.

Sähköhoitoa saaneet tekivät itsemurhan noin puolet epätodennäköisemmin kuin muut potilaat, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin sairaalahoitoa seuraavan vuoden aikana ja senkin jälkeen, kun muut kuolemansyyt huomioitiin analyysissa.

Sähköhoitoa käytetään etenkin vaikean masennuksen ja psykoottisen masennuksen hoidossa. Suomessa sähköhoitoa annetaan etenkin potilaille, joilla lääkehoito ei ole tehonnut tai jotka tarvitsevat nopeatehoista hoitoa esimerkiksi itsemurhavaaran takia. Hoito annetaan nukutuksen aikana.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Miten sähköhoitoa annetaan?

Miten sähköhoitoa annetaan? 1:03
Neuropsykologian poliklinikan osastonlääkäri Tuukka Raij kertoo, miten sähköhoitoa annetaan.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat