Kampin ampumisen oikeudenkäynti alkaa – Subutex-purkkahuijaus päättyi laukaukseen

Kampin elokuvateatterin ampujalla mittava rikoshistoria 1:29
Video: Näin poliisi kommentoi tapausta tuoreeltaan.

Kampin käräjäoikeudessa aloitettiin käsittelemään Kampin ampumistapausta. 

Epäiltyä ampujaa syytetään muun muassa tapon yrityksestä ja uhria taas ryöstön yrityksestä. 

Ampuminen tapahtui lähellä Tennispalatsia joulukuisena maanantai-iltana yhdeksän aikoihin.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti Helsingin Kampin joulukuisesta ampumisesta. Ampuminen tapahtui lähellä Tennispalatsia joulukuisena maanantai-iltana yhdeksän aikoihin. 

Oikeudenkäynnin aluksi käräjäoikeus kielsi kuvaamisen salissa alaikäisten syytettyjen vuoksi. Istunnon aluksi käsiteltiin sitä, käydäänkö oikeudenkäynti suljetuin vai avoimin ovin. Oikeudenkäynnissä päätettiin, että oikeudenkäynti pidetään julkisena avoimin ovin.

Nuoret epäillyt

Epäiltyä ampujaa, 17-vuotiasta poikaa, syytetään muun muassa tapon yrityksestä ja huumausainerikoksesta nuorena henkilönä. 

Ampumisen uhria, 20-vuotiasta miestä, syytetään ryöstön yrityksestä ja petoksen yrityksestä.

Poliisi on aiemmin kertonut, että syytetty poika oli sopinut ostavansa huumaavia lääkkeitä ampumisen uhrilta. Miehellä oli kuitenkin mukanaan Subutexien sijasta purukumia. 

Poliisi epäilee, että miehen tarkoituksena oli ryöstää rahat pojalta. Tilanne kärjistyi lopulta niin, että poika ampui miestä pienoisrevolverilla Tennispalatsin ovien läheisyydessä.

Epäillyn ampujan ja uhrin lisäksi jutussa on syytteessä myös kaksi muuta ihmistä. 

Syyttäjän mukaan heidän syytteensä liittyvät miehen epäiltyyn petoksen yritykseen. Poliisi on kertonut, että syytetyt olivat tapahtumahetkellä iältään 15–20-vuotiaita.

Poliisin mukaan paikalla ja myös vaarassa oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä. Ampumisen uhri ei haavoittunut. 

Poliisin mukaan hänellä oli päällään suojaliivit.

Molemmilla ampumisen osapuolilla on rikostaustaa, ja 17-vuotias on poliisin mukaan ollut epäiltynä vakavista väkivaltarikoksista.

Syyttäjä: Purkkapakettien päälle tulostettiin Subutex-etikettejä

Tapahtumat saivat alkunsa ampumisen uhrin luotua Telegram-sovellukseen käyttäjätunnuksen ja tehtyä sinne myynti-ilmoituksen huumeista. Ampuja oli vastannut ilmoitukseen ja sopinut Subutex-tablettien kaupasta 2300 euron arvosta. 

Ampumisesta syytetty oli syyttäjän mukaan kirjastossa tulostanut Subutex-etikettejä, jotka liimattiin purkkapakettien päälle. Hänen toverinsa syytetään auttaneen tässä.

Kaupat oli sovittu Kamppiin. Ampuja oli ottanut mukaansa käteisen rahan ja käsiaseen.

Kaupat kuitenkin epäonnistuivat, kun ampuja oli huomannut huumeet väärennöksiksi.

Kauppojen peruunnuttua oli ampuja syyttäjän mukaan paennut myyjää kohti, ja kahdessa vaiheessa osoittanut tätä myös aseella.

Myyjän kuitenkin jatkaessa takaa-ajoa oli ampuja syyttäjän mukaan ampunut myyjää kohti tämän tultua ulos Tennispalatsin ovista.

Kiistävät ratkaimpia raskaimpia syytteitä

Ampuja kiistää tapon yrityksen. Hänen mukaansa hän ei ollut yrittänyt tappaa uhria tai ampunut tätä kohti, vaan kyseessä oli varoituslaukaus. Hän kiistää, että laukaus olisi ylipäänsä osunut ja lävistänyt tämän takin. Takista on löytynyt kaksi reikää, joita syyttäjä pitää sisään- ja ulosmenopaikkoina. Takin alla uhrille oli huppari ja suojaliivi, mutta niihin ei luoti syyttäjän mukaan ollut osunut tai jättänyt jälkeä. 

Ampuja kuitenkin myöntää huumausainerikoksen, ampuma-aserikoksen ja vaaranaiheuttamisen.

Ampumisen uhri taas myöntää petoksen yrityksen, mutta kiistää ryöstön yrityksen. Hänen mukaansa hän oli kyllä seurannut ampujaa, mutta ei tarkoituksenaan anastaa tältä omaisuutta.

Kolmas henkilö kiistää petoksen yrityksen, vaikka myöntääkin saaneensa kassin purukumeja toimitettavaksi ostajalle. Hän kuitenkin kiistää tienneensä, että kasissa on ollut valehuumeita.

Neljäs syytetty kiistää avunannon petoksen yritykseen antamalla puhelinliittymänsä petoksen yrityksestä syytetyn käyttöön. Hän oli tämän kanssa seurustelusuhteessa. Hän ei kertomansa mukaan antanut sitä huumekauppailmoituksen tekemistä varten.

Juttua päivitetty kello 9.40: Oikeudenkäynnissä ei sallittu valokuvaamista.
Otsikkoa päivitetty kello 10.29.

Lue myös:

    Uusimmat