Uutta tietoa ammuskelusta Helsingin keskustassa Finnkinon nurkilla: Riita valehuumeesta – "Se oli jotain ihan muuta"

Poliisi kertoo uusia tietoja Helsingin ydinkeskustassa tapahtuneesta ampumisesta. Tutkinnanjohtajan mukaan ampumisen taustalla oli riita valehuumeesta. Toinen osallisista on vapautunut tutkintavankeudesta. 

Helsingin Kampissa sijaitsevan Finnkino Tennispalatsin lähistöllä tapahtui joulukuussa ampuminen, jossa 16-vuotias nuori mies laukaisi käsiaseen päin 19-vuotiasta miestä. 

Uhri sai luodista osuman, mutta selvisi vahingoittumattomana, sillä hänellä oli yllään luotisuojaliivit.

Poliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että ampumisen taustalla epäillään olleen pieleen menneet huumekaupat. Tiedot ovat nyt täsmentyneet

Uhri vapautui tutkintavankeudesta

Kumpikin tapaukseen liittyvä nuori mies määrättiin tutkintavankeuteen 15. joulukuuta. Ampumisesta epäillyn 16-vuotiaan vangitsemisen perusteena oli muun muassa epäilty tapon yritys.

19-vuotiasta ampumisen uhri puolestaan vangittiin muun muassa ryöstön yrityksestä epäiltynä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala kertoo MTV Uutisille nyt, että 19-vuotias ampumisen uhri on sittemmin päästetty pois tutkintavankeudesta.

Mies on vapaalla, mutta kuitenkin käräjäoikeuden määräämässä tehostetussa matkustuskiellossa. Miestä epäillään yhä rikoksista vapautumisesta huolimatta.

Tehostettu matkustuskielto on eräänlainen teknisin välinein valvottu kotiaresti, jolla pyritään varmistumaan siitä, ettei rikoksesta epäilty pyri pakenemaan viranomaisia. 

Suomala paljastaa myös muita uusia yksityiskohtia esitutkinnasta.

"Jotain ihan muuta"

Suomalan mukaan poliisin käsitys on tällä hetkellä se, että 19-vuotias ja 16-vuotias tapasivat Kampissa, sillä 19-vuotias oli luvannut myydä nuoremmalle huumeita. 

Huumeita miehellä ei kuitenkaan todellisuudessa ollut ainakaan mukana.

– Tilanne oli se, että oli etukäteen sovittu huumausainekaupoista ja sitten ostajapuoli totesi tilanteessa, ettei tavara ole sitä mitä sen pitäisi olla, Suomala sanoo.

Rikoskomisario ei tarkemmin kerro, mitä 19-vuotiaan epäillään yrittäneen myydä nuoremmalleen. Poliisin käsityksen mukaan kyse oli kuitenkin "epäkurantista tavarasta", eli jonkinlaisesta valehuumeesta.

– Se oli jotain ihan muuta (kuin huumetta) sitten, Suomala paljastaa.

Tapahtumien tuoksinassa 16-vuotias suuttui niin, että laukaisi mukanaan olleen käsiaseen päin 19-vuotiasta. Luoti pysähtyi nuorukaisen yllä olleeseen suojaliiviin.

Rikosnimikkeiden perusteella poliisi epäilee, että 19-vuotias yritti tilanteessa paitsi huiputtaa 16-vuotiasta, myös ryöstää tämän.  

Kertomukset osin muuttuneet

Kumpaakin nuorta miestä on esitutkinnan aikana kuulusteltu tapahtuneesta useampaan otteeseen. 

Tutkinnanjohtaja Suomala ei kerro yksityiskohtia kuulustelujen sisällöistä, mutta luonnehtii nuorukaisten puheita yleisellä tasolla.

– Yleensähän joku saattaa kiistää osuutensa tapahtumiin, hän tyytyy toteamaan.

Suomalan mukaan nuorten miesten kuulustelukertomukset ovat joiltain osin muuttuneet esitutkinnan edetessä. Tapahtumien kulku on silti pääpiirteittäin selvinnyt poliisille.

16-vuotias ampujaksi epäilty nuorukainen on yhä tutkintavankeudessa. Tapon yrityksen lisäksi häntä epäillään vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeuden aiemmin tekemän pakkokeinoratkaisun mukaan asiassa on nostettava syyte 22. helmikuuta mennessä.

Nuorisoväkivalta ja katujengit huolettavat pian eläkkeelle jäävää Helsingin poliisipäällikköä Lasse Aapiota 9:00
Nuorisoväkivalta ja katujengit huolettavat pian eläkkeelle jäävää Helsingin poliisipäällikköä Lasse Aapiota.

Lue myös:

    Uusimmat