Kampanjointia ja tutkimusta hyvän ja turvallisen ravinnon puolesta

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan ravintoperäisten sairauksien lisääntymisestä Euroopassa. Se onkin ryhtynyt kampanjoimaan paremman ravitsemuksen ja turvallisemman ruuan puolesta vanhalla mantereella.

WHO:n laskelmien mukaan Euroopassa on väkilukuun nähden enemmän lihavia ihmisiä kuin muualla maailmassa. Joka vuosi noin 130 miljoonaa ihmistä kärsii ravintoon liittyvistä sairauksista. Esimerkiksi syövistä 40 prosenttia olisi ehkäistävissä paremmalla ravitsemuksella, toteaa terveysjärjestö.

Geenitekniikka avuksi

Ongelmat ovat jakautuneet Euroopassa kahtia. Itäisimmässä Euroopassa on edelleen aliravitsemusongelmia, mutta lännessä riesana ovat liikakilot ja epätervelliset ruokailutottumukset. WHO näkee geenitekniikan käytön ruoan tuotannossa yhdeksi keinoksi aliravitsemuksen ja nälänhädän torjunnassa.

EU ja Yhdysvallat ovatkin pitäneet ensimmäisen sovituista bioteknologiatapaamisista 12. syyskuuta. Tarkoituksena on ollut keskustella ja päästä yhteisymmärrykseen maiden suhteita hiertäneistä kysymyksistä. Keskustelua ovat herättäneet geeniteknisesti muunnetut organismit (gmo), ruokaturvallisuus, terveys, ympäristö, etiikka ja kuluttajatiedotus.

Suomessa elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ovat pääosin kunnossa

Suomen Elintarvikevirasto on tehnyt selvityksen elintarvikepakkauksien informatiivisuudesta. Selvityksessä todettiin pakkauksien sisältävän hyvin kulttajille olennaisen tiedon, kuten tuotteen viimeinen käyttöajankohta, säilytysohjeet tai tieto mahdollisesta muuntogeenisestä tai yliherkkyyttä aiheuttavasta ainesosasta. Eniten virheellisiä merkintöjä oli leipomotuotteiden pakkauksissa. Parhaiten merkinnät olivat kunnossa sekaryhmässä "muut elintarvikkeet", joka sisälsi mm. makeisia, hedelmäsoseita, hilloja ja mausteita.

Leipomotuotteiden osalta vakavin merkintävirhe oli yliherkkyyttä aiheuttavan ainesosan merkinnän puuttuminen 13 prosentista tutkittuja pakkauksia. Myös voimakassuolaisuudesta kertominen tai parasta ennen -päivämäärä oli jäänyt pois useista leipomotuotteiden pakkauksista.

Selvityksessä ei löydetty yhtään merkintää, joka olisi kertonut tuotteessa käytetyn muuntogeenistä soija- tai maissi-raaka-ainetta. Peräti puolet maissia tai soijaa sisältäneiden tuotteiden valmistajista ei yksinkertaisesti tiennyt, oliko tuotteessa käytetty raaka-aine muuntogeenistä vai tavanomaista.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja